!
NIKE-EYBL-LOGO.jpg
29 september 2021

Talenten Orange Lions Academy naar Slowakije om internationale ervaring op te doen

Door Ronald van Dam

De jongensselectie van de Orange Lions Academy doet van woensdag 29 september t/m zaterdag 2 oktober mee aan een internationaal toernooi in de Slowaakse stad Bratislava, het eerste window van de European Youth Basketball League (EYBL). Het wordt de eerste keer sinds maart vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak, dat de Nederlandse talenten weer wedstijden gaan spelen. Het OLA-team komt uit in de Junior League (U20). De twee groeps windows en het finale windows (mits geplaatst) worden van september t/m maart afgewerkt, verspreid over Europa, gevolgd door Final Four.

Arik Shivek, de Israëlische hoofdcoach van het door NOC*NSF ondersteunde talentenprogramma aan de mannenkant (de sportkoepel maakt ook de deelname aan de EYBL mogelijk), is blij dat hij met zijn jonge basketballers naar Bratislava gaat. “Ze hebben al zo lang niet meer gespeeld, dus dit sterke toernooi gaat ze helpen in het opdoen van professionele ervaring die nodig is om uiteindelijk een Europese topspeler te worden. Zo’n internationale ervaring is belangrijk voor hun ontwikkeling als basketballer.”

Shivek, voormalig clubcoach bij o.a. Demon Astronauts en MyGuide Amsterdam, is sinds oktober eindverantwoordelijk voor de Orange Lions Academy aan de mannenkant. Reflecterend op zijn eerste jaar als hoofdcoach zegt hij: “We zijn continue bezig met ons ontwikkelingsprogramma zonder connectie tot het spelen van competitieduels. We gebruiken deze toernooien en oefenduels als referentie voor wat de spelers nodig hebben in hun ontwikkeling. Komend seizoen zullen we dan ook aan zoveel mogelijk internationale toernooien mee gaan doen om spelers in aanraking te laten komen met het hoogst denkbare niveau op hun leeftijd. We hebben dit seizoen een hele jonge groep, dus is dit een lange termijn programma. Ik heb enorm veel zin in mijn tweede seizoen bij de Orange Lions Academy.”

Het jeudtoernooi in Slowakije onder auspiciën van de European Youth Basetball League (EYBL) wordt georganiseerd door Inter Bratislava, met deelname van sterke clubteams en diverse opleidingsploegen. De deelnemerslijst van het eerste window van de Junior League bevat naast de OLA ook de Hongaarse Academy, Independents Basketball France, Szolnok Sportcentrum (Hongarije), clubteam Pardubice en organisator Inter Bratislava.

Gerelateerde artikelen