!
3x3 World Tour Slagter.jpg
29 augustus 2020

Team Amsterdam naar kwartfinales bij World Tour in Debrecen

Door Ronald van Dam

De Nederlandse 3x3 basketballers hebben zich bij de World Tour in het Hongaarse Debrecen geplaatst voor de kwartfinales. Team Amsterdam won zaterdag in eerste groepswedstrijd met 21-18 van aartsrivaal Novi Sad, de Servische ploeg met topspeler Dusan Bulut in de gelederen. Daarna rekende het Nederlandse kwartet tamelijk eenvoudig af met gastheer Debrecen. De 22-10 zege bezorgde Team Amsterdam de eerste plek in groep B.

De Nederlandse 3x3 basketballers en Novi Sad kennen elkaar als geen ander en vochten in het verleden al menige 3x3 kraker uit op de World Tour en bij de grote titeltoernooien voor landenteams. Met Dusan Bulut beschikt de Servische ploeg over een van de beste 3x3 spelers ter wereld, maar die Bulut werd dit keer door de Nederlandse ploeg op 2 punten en 2 uit 9 van het veld gehouden.

Waar Novi Sad in poule B al met 21-11 van Debrecen had gewonnen, was het voor Team Amsterdam de eerste groepswedstrijd in de Hongaarse 3x3 bubbel. Het begin was met 2-1 voor Novi Sad, maar scores van Dimeo van der Horst, Jesper Jobse en Arvin Slagter (tweepunter) bezorgden het Nederlandse kwartet een 6-2 voorsprong.

Heel lang konden ze er niet van genieten, want Tamas Ivasev bracht Novi Sad terug op 7-6 en met een tweepunter zette Dejan Majstorovic de Serviërs weer op een 10-8 voorsprong. Na de tweepunter van Jobse (10-10) ging het tot 16-16 gelijk op, waarna Slagter zestien seconden voor tijd liet zien waarom bondscoach Brian Benjamin zo blij is dat de ervaren 5-5 speler voor 3x3 basketball heeft gekozen. Slagter knalde er koelbloedig een tweepunter in, waarna Bulut er vier seconden voor tijd nog 19-18 van mocht maken en Aron Royé vanaf de vrije worplijn de eindstand op 21-18 bepaalde. Uitblinker Dimeo van der Horst was met 8 punten (7 op 11) topscorer bij Team Amsterdam.

3x3 World Tour Van der Horst .jpg

Brian Benjamin: "Ons uitgangspunt was dat we fitter dan Novi Sad waren en dat als we lange aanvallen met veel beweging zouden spelen, we dat voordeel konden benutten. Daarnaast hebben we altijd veel moeite gehad met hun verdedigende druk, waardoor we aanvallend vaak passief gingen spelen. Van eerdere wedstrijdbeelden hadden we geleerd dat we met penetraties door die druk heen konden spelen. Ze bleken ons inderdaad zo niet te kunnen stoppen. We scoorden heel makkelijk en efficiënt, maar kwamen toch in de problemen omdat we veel onnodige fouten maakten en Novi Sad daardoor terug in de wedstrijd brachten. Gelukkig herstelden we ons tijdig, met belangrijke scores van Dimeo die ons de hele wedstrijd al op sleeptouw nam. Door scores van Arvin en Aron - die vier uit vier was op de vrije worplijn - wonnen we de wedstrijd toch close. Belangrijk voor ons, want het is de eerste keer dat we van ze winnen en dat moet je een keer ervaren zodat je erin gaat geloven."

Team Amsterdam 3x3 World Tour.jpg

In de tweede groepswedstrijd bleek Debrecen een maatje te klein. Tot 5-6 mocht de gastheer nog even dromen van een stunt, daarna marcheerde Team Amsterdam via scores van Van der Horst, Royé en Slagter door naar 14-7, om daarna niet meer om te kijken. Royé was met 8 punten en 2 uit 6 driepunters dit keer topscorer.

Team Amsterdam staat zondag om 15.50 uur in de kwartfinale tegenover het Litouwse Utena, de nummer twee uit groep D. De wedstrijd is via een live stream te volgen.

Gerelateerde artikelen