!
AUG 2020 3x3 World Tour Debrecen Aron.jpg
9 december 2020

Team Amsterdam telt af naar prestigieuze FIBA 3x3 World Tour Final

Door Ronald van Dam

Nog ruim anderhalve week. Dan zijn de Nederlandse 3x3 basketballers aan de beurt om zich in een basketbalbubbel te begeven. De Orange Lions doen als Team Amsterdam op 18 en 19 december in Saoedi-Arabië mee aan de prestigieuze FIBA 3x3 World Tour Final. Ze nemen het in Jeddah in de groepsfase op tegen Novi Sad uit Servië en het Zwitserse Lausanne. Bondscoach Brian Benjamin heeft Aron Royé, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter, Julian Jaring en Jessey Voorn geselecteerd. Benjamin bepaalt later wie van deze vijf als reserve meegaat.

De laatste en ook enige keer dat de Nederlandse mannen dit jaar op de World Tour in actie kwamen, was eind augustus in het Hongaarse Debrecen. Team Amsterdam won toen in de groepsfase voor het eerst van de eeuwige aartsrivaal Novi Sad, maar sneuvelde vervolgens in de kwartfinale tegen Utena uit Litouwen. Door uiteindelijk als vijfde te worden geklasseerd, verdiende de Nederlandse ploeg vijftig punten en die bleken vervolgens precies genoeg voor een ticket voor de World Tour Final in Jeddah.

Door de coronapandemie is in 2020 alles anders, dus ook in het internationale 3x3 basketball. Waar de World Tour, het professionele 3x3 circuit, in 2019 nog elf toernooien omvatte, waren dat er dit jaar uiteindelijk maar vier. Drie daarvan werden in één week tijd in Hongarije afgewerkt en Team Amsterdam kon daar maar aan van de drie toernooien mee doen. Voor de vierde in Doha in november hadden de Nederlandse mannen zich niet geplaatst en dus moesten ze in de wachtkamer plaatsnemen om erachter te komen of ze bij de twaalf landen voor Jeddah zouden zitten.

De grote concurrent was Princeton, dat als de nationale Amerikaanse 3x3 ploeg in juni 2019 het WK-goud in Amsterdam pakte. De Amerikanen werden in Doha ook vijfde, maar op basis van een hoger scoregemiddelde ging het laatste ticket naar de Nederlanders. “Het zag er niet gunstig uit voor ons”, zegt Benjamin. “Omdat we ons niet voor Doha hadden geplaatst, konden we er niet voor spelen en dat was frustrerend. Dan ligt je lot dus in andermans handen. Maar dan blijkt weer dat het niveau van 3x3 basketball inmiddels zo hoog ligt, dat zelfs de wereldkampioen niet zomaar even na zes maanden weinig te hebben gedaan de halve finales bij een World Tour haalt. En dus gaan wij.”

Benjamin ziet de World Tour Final niet als voorbereiding op het eerste Olympisch kwalificatie Toernooi eind mei 2021 in het Oostenrijkse Graz. “Dat is nog zo ver weg, dat heeft geen enkele zin. Er kan nog zoveel veranderen. Ross Bekkering komt er in januari bijvoorbeeld weer bij. Het enige dat zeker is: je moet drie spelers in het veld hebben. Als je aan de Word Tour Final mee mag doen, ga je voor de winst, niet om te experimenteren. Het gaat om de prestige en er is 166.000 dollar aan prijzengeld, de winnaar krijgt 40.000 dollar, er wordt om serieuze knikkers gespeeld.”

AUG 2020 3x3 World Tour Debrecen Dimeo.jpg

Over de groepsindeling met Novi Sad en Lausanne zegt Benjamin: “Een poule met perspectief. Om door te gaan naar de kwartfinales moeten we bij de eerste twee in de groep eindigen. Voor ons is deze World Tour Final vooral een uitgelezen kans om te zien of ons plafond al hoger ligt. In Debrecen wonnen we voor het eerst van Novi Sad, iets dat we daarvoor steeds maar niet voor elkaar kregen. Kunnen we dat plafond nu weer een stukje verhogen?”

Het grote verschil met Debrecen is volgens Benjamin dat Jesper Jobse als 3x3 international er niet meer bij is. Al eerder was Sjoerd van Vilsteren hem voorgegaan. Met het stoppen van deze twee 3x3 pioniers heeft de Nederlandse selectie veel ervaring ingeleverd. “Van Sjoerd mis ik vooral zijn onverzettelijkheid, we konden op zijn instelling steunen, iemand die altijd een bepaald niveau haalde. Dat zit er in de nieuwe selectie nog niet, de echte intensiteit die altijd nodig is. In 3x3 moet he je altijd scherp zijn en van daaruit je tactische keuzes maken, dat is wennen voor spelers die uit het 5-5 komen. Jesper is iemand die altijd op de World Tour heeft gestaan, ook altijd op een Final. Die dan telkens een hoog niveau haalde; iemand die op zulke momenten het beste uit zichzelf haalde. Dat ga je missen. Sowieso ga ik ze missen. Ik ben vier jaar lang met de mannen opgetrokken, in alle hoeken en gaten van de wereld.”

Maar Benjamin richt de blik op de toekomst. “De fakkel wordt nu doorgegeven. Hoe gaaf is het voor de huidige selectie met de nieuwe jongens erbij, dat zij nu een World Tour Final ervaren. Beter dan dit wordt het niet, dit is het hoogste dat je in 3x3 kunt bereiken. Een FIBA 3x3 World Tour Final staat in niveau boven een WK of een EK. Bij die toernooien is er maar één Servië of Litouwen, hier drie Servische teams en twee Litouwse. En ze spelen niet voor ’s lands eer, maar voor serieus geld. Om daar bij te zijn, dat is een geweldige ervaring die mijn spelers mee pakken.”

Check ook de preview op de website van FIBA.

Arvin Slagter 3x3 World Tour 2020 Debrecen.jpg

Gerelateerde artikelen