!
Winners Bielefeld.jpeg
27 juli 2020

TeamNL 1 pakt toernooizege bij Sattelite in Bielefeld

Door Ronald van Dam

Meteen Nederlands succes bij het eerste 3x3 toernooi sinds de wereldwijde uitbraak van coronavirus. TeamNL 1, bestaande uit Arvin Slagter, Julian Jaring, Ross Bekkering en Dimeo van der Horst, heeft zondag overtuigend de eindzege gepakt bij de 3x3 Sattelite in het Duitse Bielefeld. Team NL 2, gevormd door Jessey Voorn, Raidell de Pree, Jesse Markusse en Mack Bruining, bleef steken in de groepsfase.

Eindelijk mochten de nationale 3x3 basketballers weer aan de slag in een echt toernooi. In voorbereiding op de FIBA 3x3 Europe Cup eind september in Antwerpen pikten de Orange Lions de draad op door met twee teams af te reizen naar Bielefeld voor een Sattelite. TeamNL 1 gaf meteen maar z'n visitekaartje af door er met de overwinning door te gaan. En met de eindzege verdiende het Nederlandse viertal ook een ticket voor een Challenger; of eventueel driehonderd euro ter compensatie, aangezien de FIBA als gevolg van COVID-19 die Challenger-plek nu nog niet kan garanderen.

TeamNL 1 trad aan met o.a. Ross Bekkering en Arvin Slagter in de gelederen, ervaren basketballers in 5-5, maar beiden nog relatief nieuw in 3x3. Gekoppeld aan de ervaren Dimeo van der Horst (o.a. zilver bij het WK in 2018 en vierde bij de World Tour Final in 2019) en Julian Jaring, rekende het Nederlandse viertal in de groepsfase eenvoudig af met twee Duitse opponenten (22-8 winst tegen Team Münster en liefst 22-2 tegen Pottlife). In de kwartfinale werd het Duitse team Der Stamm met 20-13 verslagen, gevolgd door een 21-16 zege in de halve finale op gastheer Bielefeld. In de finale bonden Slagter, Bekkering, Jaring en Van der Horst de strijd aan met de Antwerp Ladbrokes. Ook de Belgische opponent was niet opgewassen tegen Lions die de finale met 18-13 wonnen.

TeamNL 2 kwam de groepsfase niet door. Bondscoach Brian Benjamin zag Voorn, De Pree, Markusse en Bruining eerst met 21-13 van Der Stamm verliezen en daarna nipt met 13-12 van het eveneens Duitse Easybuckets, met de laatste plaats in groep C als gevolg.

De bondscoach is zeer te spreken over de progressie die nieuwe 3x3 spelers als Slagter, Bekkering, Voorn en Markusse in zijn ogen hebben gemaakt. Benjamin: "In TeamNL 1 kon je duidelijk zien dat ze op elkaar ingespeeld waren. Verdedigend komen we in de buurt van een toptien ploeg en aanvallend waren de jongens heel efficiënt en veelzijdig bezig. Kortom, een goede basis om op voort te borduren. TeamNL 2 speelde minder goed samen, wat logisch is, want het was een gelegenheidsteam. Dam kijk je meer naar wat spelers individueel doen en daar is nog veel te winnen. Komend weekeinde spelen we in Nantes de Open de France. Daar komen we teams tegen die vooral fysiek sterk zijn, en ook atletischer. Dan vinden we meer uit over waar we staan. Al met al een goed weekend."

Gerelateerde artikelen