!
Orange Lions volkslied KRO.jpg
14 oktober 2021

Ticketverkoop voor Nederland-Ierland (v) en Nederland-IJsland (m) begonnen

Door Ronald van Dam

De Orange Lions gaan een spannende maand tegemoet. Zowel de vrouwen als de mannen werken in november hun eerste kwalificatiewindow af, de vrouwen voor EuroBasket 2023, de mannen voor de FIBA World Cup 2023. Wie de Orange Lions wil toejuichen, kan vanaf nu kaarten bestellen. De online ticketverkoop voor Nederland-Ierland (vrouwen) op donderdag 11 november en voor Nederland-IJsland (mannen) op vrijdag 26 november is gestart.

De Nederlandse basketbalsters willen zich onder leiding van de nieuwe Franse bondscoach Julie Barennes plaatsen voor het Europees Kampioenschap in 2023. Ze gaan in groep I de strijd aan met Tsjechië, Wit-Rusland en Ierland. Laatstgenoemd land is de eerste tegenstander in het eerste window en komt op donderdag 11 november naar Sporthallen Zuid in Amsterdam. Het duel begint om 18.30 uur. Drie dagen later, op zondag 14 november, speelt Nederland uit in Minsk tegen Wit-Rusland. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor EuroBasket 2023.

“We hebben enorm veel zin in de eerste twee wedstrijden, we kunnen niet wachten”, zegt Barennes. “Het zijn twee totaal verschillende tegenstanders. Wit-Rusland stond in de halve finale van EuroBasket 2021 en verloor de strijd om het brons van België, een pittige ploeg. Ierland wil zich net als wij plaatsen, dus dat wordt interessant. We gaan in elk geval ontzettend hard werken om beide wedstrijden te winnen en hopen op de steun van de Nederlandse fans.” De nieuwe bondscoach hoopt de selectie op korte termijn bekend te maken.

14112020 HUN NED huddle.jpg

De mannen van de Italiaanse bondscoach Maurizio Buscaglia krijgen in het eerste kwalificatiewindow voor het Wereldkampioenschap in 2023 te maken met IJsland en Italië. De Scandinaviërs komen vrijdag 26 november naar het Topsportcentrum Almere (aanvang: 19.30 uur), de Azzurri ontvangen de Orange Lions op maandag 29 november in Italië. De andere tegenstander in groep H is Rusland, net als Italië een internationale basketbalgrootmacht. De eerste drie teams in de groep gaan naar de tweede fase van de WK-kwalificatie.

“We beginnen aan dit eerste kwalificatiewindow voor het WK met veel geestdrift en energie”, blikt Buscaglia alvast vooruit. “Dat we ons hebben geplaatst voor EuroBasket 2022 is natuurlijk prachtig, maar ook een drive om het weer goed te gaan doen. Het is een pittige groep, het wordt lastig, de impact van het resultaat tegen IJsland is groot. Het wordt heel belangrijk om goed te spelen tegen deze hechte ploeg. Daarna naar Italië. Een zware wedstrijd tegen een team dat zich razendsnel aan het ontwikkelen is. Maar we zijn blij met deze twee obstakels die we moeten overwinnen, daardoor blijven we gefocust en doen we ervaring op om beter te worden. Over de selectie kan ik nu nog niets zeggen, maar het is fijn om te merken dat iedereen voor de Orange Lions wil spelen.”

Mis niets van de Orange Lions en zorg dat je op tijd je tickets bestelt.

Gerelateerde artikelen