!
2019_Orange Lions_vrouwen_Cornelius_Miami
12 november 2019

Trotse Cornelius speelt weer met Nederland op de borst

Door Ronald van Dam

Laura Cornelius is terug bij de Orange Lions. De 23-jarige point guard heeft na vier seizoenen Miami verruild voor Spanje. Het leven van college basketbalster bij de Hurricanes is veranderd in dat van een bestaan als professional bij de Quesos el Pastar Zamarat op het hoogste Spaanse niveau. De vorige EK-kwalicatiecyclus most Cornelius missen door een blessure en studieverplichtingen, maar nu is ze klaar om te gaan brullen met de Nederlandse vrouwenploeg donderdag 14 november a.s. tegen Hongarije (tickets). Tijd voor een interview.

Hoe gaat het met je in Spanje? Heb je je draai gevonden bij Zamarat?
"Het gaat goed met me in Spanje ondanks dat de afgelopen weken redelijk zwaar zijn geweest. We hebben nu flink wat wedstrijden achter elkaar verloren en onze coach heeft een paar dagen geleden een nieuwe uitdaging aangenomen in IJsland, dus na deze interlandbreak staat er een nieuw gezicht voor de ploeg. Maar ik heb het toch naar mijn zin, vooral omdat ik een erg leuk team heb en omdat ik tot nu toe veel heb mogen spelen."

Wat is het leukste aan basketballen in Spanje?
"Dat de competitie zo sterk is, echt van top tot bottom. Tuurlijk, er is een aantal rijkere en sterke ploegen, maar zeker in de middenmoot en onderin is alles spannend. Het algemene niveau is dus erg hoog en ik vind het tof om tegen veel goede guards te spelen. Ik volg trouwens tussen het twee per dag trainen ook Spaanse les en dat bevalt ook heel goed."

Mis je Miami al? En wat mis je dan het meest?
"Natuurlijk mis ik Miami. Zeker het weer, helemaal nu ik voor het eerst in vier jaar weer een winter ga meemaken. Maar ook gewoon het college leven zelf. Je had daar altijd mensen om je heen op de campus. Als 'pro' is alles toch veel meer individueel. Toch heb ik geen spijt van de keuze die ik gemaakt heb om professioneel te spelen. Het is ook wel eens lekker om je gewoon helemaal en alleen te focussen op basketball."

Hoe gaat het eigenlijk met je knieën? 
"Met mijn knieën gaat het goed. Hier en daar heb ik wel wat kleine klachtjes, maar dat is te verwachten na twee zware kruisbandblessures. Ik merk vooral dat ik goed de tijd moet nemen om warm te worden en dat ik buiten de trainingen om extra oefeningen moet doen om alles sterk te houden, maar in wedstrijden en op de trainingen kan ik gewoon de volle honderd procent gaan."

Wat is er veranderd aan Laura de basketbalster ten opzichte van voor je vertrek naar Amerika?
"Oei, dat is lastig te zeggen. Ik denk dat ik enorm gegroeid ben als point guard en met name als een leider op het veld. Ik heb in veel grote wedstrijden mogen spelen en daardoor geleerd om met veel druk nog steeds je eigen game te kunnen spelen."

Hoe is het om weer terug te zijn bij de Orange Lions? Ben je READY TO ROAR?
"Ik vind het super leuk om weer terug te zijn bij de Orange Lions, zeker omdat het een tijdje geleden is."

Wat vind je van het nieuwe tenue en het nieuwe logo?
"Ik vind het nieuwe tenue mooi en lekker zitten, maar het fijnste is gewoon de trots die je voelt als je het aantrekt. Er is niets mooiers dan spelen met Nederland op je borst."

Hoe kijk je eigenlijk naar 3x3 basketball? Heb je olympische aspiraties?
"3x3 is super leuk om naar te kijken. Zelf vind ik 5-5 leuker om te doen, maar ik ben erg trots op wat er tot nu toe behaald is door Nederland in deze nieuwe olympische sport en natuurlijk hoop ik dat we een ticket voor Tokyo kunnen binnenhalen op de OKT’s."

Wat kunnen we verwachten van het duel tegen Hongarije?
"Een Nederlandse ploeg die alles gaat geven en keihard gaat knokken. We weten dat we de underdog zijn, maar we hebben ook vertrouwen in ons eigen kunnen. Zeker in eigen huis met veel publiek kan alles gebeuren."

Gerelateerde artikelen