!
31 augustus 2019

Valse start Orange Lions bij EK rolstoelbasketbal

Door Ronald van Dam

De Orange Lions zijn niet goed begonnen aan het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal. In de Poolse stad Walbrzych verloren de mannen van Cees van Rootselaar zaterdagavond hun eerste groepswedstrijd met duidelijke cijfers. Spanje liet de Nederlandse rollers in poule B kansloos met 83-36. De Lions willen zich bij het EK kwalificeren voor de Paralympische Spelen in 2020 en moeten daartoe de halve finales halen.

KWARTSTANDEN: 17-5, 17-13, 22-6, 27-12.

Game flow
Nederland begon niet goed en kwam in de eerste acht minuten maar tot twee punten en dus een 14-2 achterstand. Na het eerste kwart (15-5) lukte het de mannen van Van Rootselaar om nog twee keer tot op zeven te komen (17-10 en 19-12), maar bij rust was het verschil toch zestien punten (34-18). Begin derde kwart deelde Spanje de genadeklap uit door meteen door te lopen naar 42-18, waarna Nederland mentaal was geknakt en Spanje, finalist bij de laatste Paralympische Spelen en de nummer vier van de wereld,.de tandenloze Lions naar een nederlaag van bijna vijftig punten speelde.

Top performers
Mustafa Korkmaz was de enige speler in de dubbele cijfers met 15 punten, 3 rebounds en 3 assists.

Opvallend
Met 15 uit 57 (26 procent) en 1 op 10 driepunters faalde het schot van Nederland volledig. Tien gemiste vrije worpen (5 op 15) hielpen ook niet mee en ook in de rebound (47 om 33) legden de Lions het af tegen Spanje, dat maar 8 keer balverlies leed (Nederland 15 keer).

Cees can Rootselaar (bondscoach): 'Deze had ik niet zien aankomen'
"Deze had ik niet zien aankomen. Spanje is een goed team, maar dat het verschil zo groot zou zijn... Op de eerste minuten na hebben we totaal niet in de wedstrijd gezeten. We schieten 26 procent en hebben vijftien keer balverlies. Gelukkig is morgenavond alweer de volgende wedstrijd en daar moet nu de focus op, maar pijn doet het wel."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd: Nederland - Frankrijk (zondag 1 september) om 19.00 uur.