!
Basketbal close.jpg
11 februari 2021

Vier speelsters Orange Lions met coronabesmetting terug uit Slowakije

Door Ronald van Dam

Vier basketbalsters van het Nederlands vrouwenteam zijn met een coronabesmetting uit Slowakije teruggekomen. Het gaat om twee speelsters die in het buitenland spelen en twee die in de Nederlandse competitie actief zijn. Drie van hen hebben lichte griepklachten. Uit voorzorg zijn ook de andere tien speelsters en de stafleden in thuisquarantaine gegaan. Komende zaterdag ondergaat iedereen van de selectie en de staf opnieuw een zogeheten PCR-test.

De Orange Lions speelden afgelopen zaterdag in een bubbel in de Slowaakse stad Piestany hun laatste kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap voor vrouwen in 2021, maar slaagden er door een 61-50 nederlaag tegen het gastland niet in om zich te plaatsen. Bij Slowakije en Hongarije, de twee andere landen die in de bubbel actief waren, is voor zover bekend niemand besmet.

Het is onduidelijk waar en wanneer het viertal de besmetting met het COVID-19 virus heeft opgelopen. De Nederlandse Basketball Bond heeft al het mogelijke in het werk gesteld om besmettingen tijdens het laatste kwalificatiewindow te voorkomen, daarbij de strenge protocollen van de internationale basketbalbond FIBA volgend. Alle delegatieleden sliepen alleen op een kamer, droegen constant mondkapjes en hielden voortdurend zoveel mogelijk afstand van elkaar. Vanaf de week voorafgaand aan de samenkomst op zondag 31 januari tot en met de terugreis op zondag 7 februari zijn alle leden van de Nederlandse delegatie in totaal acht keer getest via sneltesten en PCR-testen. Steeds was iedereen negatief.

Het vermoeden bestaat dat de besmettingen hebben plaatsgevonden tijdens het noodgedwongen langere verblijf op de luchthaven van Wenen. Het team reisde in de nacht van zaterdag op zondag per bus van Piestany naar de Oostenrijkse stad om daar de eerste rechtstreekse ochtendvlucht naar Amsterdam te nemen, maar die werd door hevige sneeuwval in Nederland gecanceld. Na eerst zes uur op de luchthaven zelf te hebben gewacht, werden speelsters en staf vervolgens in een hotel ondergebracht, om op maandagochtend in alle vroegte alsnog terug te vliegen. Enkele uren voor het boarden onderging iedereen nog een keer een sneltest en was niemand positief.

Terug in Nederland meldde dinsdagavond de eerste speelster zich met een positieve test. Daarna volgden er nog één die in de Women’s Basketball League uitkomt en nog twee die in het buitenland spelen. Op donderdagmiddag waren er nog geen nieuwe gevallen bijgekomen. De regels staan topsporters toe in zo’n situatie wel onder voorwaarden te trainen, maar uit voorzorg is iedereen in thuisquarantaine gegaan, in afwachting van de PCR-testen die zaterdag worden afgenomen. Wie dan negatief wordt getest, kan weer gaan trainen en spelen. Bij een positieve test wordt de thuisquarantaine verlengd.

Gerelateerde artikelen