!
20200329 Han Wallaart Parker Leiden Sid Bruinsma Mitchell Plaat 2000 (NN).jpg
30 maart 2020

Voormalig basketbalcoach Han Wallaart (73) overleden

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketbalgemeenschap treurt om het overlijden van voormalig basketbalcoach Han Wallaart. Als speler debuteerde Wallaart in 1962 op het hoogste niveau bij BS Leiden, maar hij maakte vooral naam als coach in de eredivisie bij Punch Delft en het vermaarde Parker Leiden (mannen) en later bij Grasshoppers uit Katwijk (vrouwen). Wallaart, die al enige tijd leed aan de ziekte van Parkinson, overleed afgelopen zaterdag op 73-jarige leeftijd.

Wallaart werd in 1982 benoemd tot bondscoach van het Nederlands vrouwenteam, een functie die hij combineerde met een baan als leraar lichamelijke opvoeding aan het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. Onder leiding van Wallaart werden de Nederlandse vrouwen achtste bij het Europees Kampioenschap van 1983 in Hongarije, door onder andere met één punt verschil van Roemenië en met één punt verschil van Spanje te winnen.

In totaal coachte Wallaart elf officiële interlands. Daarvan won hij er zeven, waarmee hij nog steeds het hoogste winstpercentage (63,6 procent) bezit van alle bondscoaches met de nationale A-ploeg.

Dit artikel is gebaseerd op de uitgebreide necrologie, geschreven door basketbalarchivaris Jacob Bergsma, die is te vinden op de websites van de Dutch Basketball League en Zorg en Zekerheid Leiden. De foto is ook afkomstig uit zijn privé archief.

Gerelateerde artikelen