!
Ab Gootjes actie LIG.jpg
6 april 2020

Voormalig international Ab Gootjes (88) overleden

Door Ronald van Dam

Voormalig basketbalinternational Ab Gootjes is afgelopen vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Gootjes speelde 21 wedstrijden voor het Nederlands team en maakte zijn debuut in Oranje op 3 mei 1951 in de met 44-48 gewonnen interland tegen Zwitserland onder toenmalig bondscoach Dick Schmüll.

Gootjes droeg het shirt van Oranje voor het eerst bij het Europees Kampioenschap in Frankrijk in 1951, waar Nederland uiteindelijk beslag zou leggen op de tiende plek. Winnaar werd de Sovjet-Unie voor Tsjechoslowakije en gastland Frankrijk.

De in Amsterdam geboren en getogen Ab Gootjes verhuisde voor zijn werk bij het staalbedrijf Vlietjonge in 1985 naar het bij Utrecht gelegen IJsselstein. Hij was getrouwd met de in 2017 overleden Gien Gootjes, ook al bepaald geen onbekende in de geschiedenis van het Nederlands basketball.

Ab Gootjes actie 2.jpg

De twee leerden elkaar kennen in het basketball en waren beiden jarenlang international. Gien stortte zich daarna op het coachen. Ze was een van de eerste vrouwen die een mannenteam coachte, had als bondscoach de vrouwenploeg in het rolstoelbasketbal onder haar hoede en werd voor haar inzet voor het Nederlandse basketball benoemd tot Lid van Verdienste. De familie Gootjes was een echte sportfamilie. Zoon Hans gaf van 2001 t/m 2006 als directeur leiding aan de Nederlandse Basketball Bond en werkte daarna o.a. voor de schaatsbond en de turnbond.

‘Daar waar hij in zijn jonge jaren op het basketbalveld kon excelleren, liet zijn gezondheid hem de laatste jaren steeds vaker in de steek’ vermeldt de rouwkaart van Ab Gootjes.

Het afscheid vindt plaats in besloten kring

Gerelateerde artikelen