!
28052021 OKT 3x3 WOM Loyce Bettonvol defense.jpg
28 mei 2021

Zicht op kwartfinales bij OKT vertroebeld na verlies in uitgestelde duels

Door Ronald van Dam

De Orange Lions hebben zichzelf bij de FIBA 3x3 Olympic Qualifier in het Oostenrijkse Graz in een lastige positie gemanoeuvreerd. Eerst verloren de Nederlandse mannen vrijdagochtend het inhaalduel tegen Canada (17-15) en daarna kwamen ook de vrouwen tekort tegen Hongarije (17-13). Beide teams kunnen de kwartfinales nog halen, maar moeten zaterdag zelf de laatste twee groepsduels winnen en zijn daarnaast afhankelijk van andere landen in hun groep.

Canada - Nederland 17-15

De Nederlandse mannen waren vrijdagochtend als eerste aan de beurt om het door de stortbuien van een avond eerder uitgestelde groepsduel tegen Canada in te halen. De Canadezen zijn als Team Edmonton een bekende van de Nederlanders op de World Tour en konden als gevolg van de coronapandemie het afgelopen maar weinig wedstrijden spelen. Daar was tegen Nederland niet veel van te merken. Canada, dat donderdag in groep D al van Kroatië had gewonnen, kwam al snel met 4-0 voor. Dimeo van der Horst tekende voor de eerste Nederlandse score, waarna de Orange Lions zich langzaam maar zeker in de wedstrijd vochten. Toch oogde het net als tegen Letland soms moeizaam en vond Jessey Voorn opnieuw zijn schot niet (0/3). Nederland keek het hele duel tegen een achterstand aan, voordat Arvin Slagter en Van der Horst (twee scores) hun ploeg bij 13-13 langszij brachten. Meteen knalde Jordan Jensen-Whyte er een tweepunter overheen en daarna bracht Kyle Landry met twee rake vrije worpen de marge op vier punten. In de buzzer schoot Slagter er nog een tweepunter in, die misschien nog heel belangrijk wordt indien de Letten alles winnen in deze groep en daarachter drie landen gelijk eindigen met twee zeges en twee nederlagen. Per groep gaan de eerste twee door naar de kwartfinales. Nederland speelt zaterdag om 18.15 de derde groepswedstrijd om 18.15 uur tegen Oostenrijk, live te zien bij Ziggo Sport.

Bondscoach Brian Benjamin: "Eigenlijk was het een kopie van de eerste wedstrijd. Verdedigend heel goed, aanvallend moeizaam. We zijn ons ritme kwijt, aanvallend was het continu zoeken. Waar we tegen Letland gehaast waren, waren we nu besluiteloos. Toch komen we gelijk met dertig seconden te spelen, maar geven vervolgens een tweepunter en twee aanvallende rebounds op, en verliezen de wedstrijd. Dat is tot nu toe ons toernooi. We vechten voor wat we waard zijn, maar het ontbreekt ons aan vermogen om de kansen die we krijgen te benutten. En als de verschillen dan zo klein zijn tussen de teams, verlies je. Het is een tik, maar we moeten morgen gewoon weer aan de slag. Voor een deel hebben we het nog in eigen hand en daar gaan we voor."

Scores Nederland: Dimeo van der Horst 9 punten; Arvin Slagter 6.

28052021 OKT 3x3 MEN Slagter schiet.jpg

Nederland - Hongarije 13-17

3x3 grootmacht Hongarije, goed voor twee zilveren WK-medailles (2017 en 2019) en de Europese titel in 2016, is voor de Nederlandse 3x3 vrouwen in het verleden altijd een taaie tegenstander geweest. Maar de laatste onderlinge confrontatie bij de Women's Series in Mies was voor de Orange Lions. Toen werkte Nederland een 7-1 achterstand weg, dit keer kwam Oranje met 7-3 achter. Opnieuw toonden de Lions veerkracht en door een score van de wederom goed spelende Noor Driessen stond Nederland bij 10-10 weer op gelijke hoogte. Lang duurde dat niet, want Cyesha Goree schoot Hongarije met een tweepunter weer op voorsprong. De Lions kregen maar geen grip op de Amerikaanse die ook een Hongaars paspoort heeft en tegen Nederland speelde in het 5-5 kwalificatietoernooi voor EuroBasket 2021 (Nederland won beide confrontaties). Met regelmaat werd Goree in een mismatch onder het bord gebracht en via haar scores (ze had 13 van de 17 Hongaarse punten) werd het 10-16. Driessen (tweepunter) en Ilse Kuijt scoorden nog tegen, maar voor de Orange Lions rest na het verlies niets anders dan de laatste twee duels met zoveel mogelijk punten winnen en dan hopen dat de andere resultaten gunstig uitpakken.

Bondscoach Hakim Salem vond de energie van zijn ploeg beter dan tegen Estland. "Hongarije speelde goed. We kwamen nog gelijk, maar hadden geen antwoord op Goree."

De volgende tegenstander is Wit-Rusland zaterdag om 17.25 uur. Het duel is live te zien bij Ziggo Sport.

Scores Nederland: Ilse Kuijt 6 punten; Loyce Bettonvil 4; Noor Driessen 3.

27052021 3x3 OKT WOM Driessen drive.jpg

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen