!
Basketball Academy Zwolle

Basketbal Academie Limburg

Talentenhuis

Basketbal Academie Limburg

Limburg kreeg in 2011 als eerste een door NOC*NSF erkende Academy. Dit Regionaal Talenten Centrum (RTC) in de Noord-Limburgse stad Weert kwam tot stand door een samenwerking tussen Basketbal Promotie Limburg, Het College Weert, de gemeente Weert, de provincie Limburg en de Nederlandse Basketball Bond.

Regionaal Talenten Centrum
De Regionale Talenten Centra (Basketball Academies) in Nederland zijn noodzakelijk voor het verhogen van het aantal trainingsuren en de maximale ontwikkeling van het talent. De topsportambitie van het Nederlandse basketball is namelijk structureel deel uit te gaan maken van de internationale top. Basketbal Academie Limburg (BAL) biedt honderd talentvolle jongens en meisjes de mogelijkheid om onder toezicht van professionele coaches topsport en een middelbare schoolopleiding te combineren. Naast basketbaltrainingen (zes tot acht uur per week, elf maanden per jaar) krijgen de jonge sporters fysieke training onder professionele begeleiding. De BAL-trainers werken nauw samen met Pece-Zorg voor de fysieke begeleiding. Daarnaast staan een voedingsdeskundige en een sportpsycholoog klaar voor de talenten. Iedere jonge basketbalspeler/-speelster kan gebruik maken van de trainingsfaciliteiten van BAL. Ze krijgen bovendien de mogelijkheid om te spelen op een dubbele licentie bij hun eigen basketbalvereniging of de overstap te maken naar de vereniging BAL en te gaan spelen in de landelijke (jeugd)competities.

Sportcampus
Talentvolle jeugd vanaf 12 jaar uit de regio wordt bij BAL op een professionele wijze begeleid naar een hoger niveau. Naast de individuele trainingen per persoon zijn er jeugdteams in de leeftijdsklasse 12 tot 20 jaar gevormd, spelend onder de vlag van BAL en uitkomend in de landelijke competities. Veel van deze talenten wonen begeleid op de Sportcampus. De Sportcampus biedt plaats aan ruim twintig tot dertig spelers/speelsters die zo optimaal school en sport kunnen combineren. Als ze nog niet willen kiezen voor zelfstandig wonen, kan er worden gezocht naar een gastoudergezin. Op deze manier krijgen talenten een optimale combinatie van schoolprestaties en basketball als topsport aangeboden.

Sportcampus KMS
"Sportcampus KMS is een toplocatie in Weert en uniek voor Nederland”, aldus wethouder Tessa Geenen (sport). Er is hard gewerkt om het voormalige hotel voor onderofficieren geschikt te maken voor de huisvesting van jonge basketballers. Al in 2006 is de samenwerking tussen het onderwijsveld, sportpartijen en gemeentebestuur van start gegaan. De samenwerking is inmiddels uitgebreid met de inbreng van de Provincie en HQ Weert. Het opzetten van een Regionaal Talenten Centrum (RTC) als een door NOC*NSF erkende Academy is het resultaat van een goede (bestuurlijke) samenwerking.

Voor meer informatie, stuur een mailbericht naar info@balimburg.nl.

Talentherkenningsdagen

Basketbal Academie Limburg biedt jongens en meisjes de mogelijkheid deel te nemen aan talentherkenningstrainingen, zodat ze de kans krijgen om zich zo optimaal mogelijk  te ontwikkelen en hun ambities waar te maken. Aanmelden door het online formulier op de site van BAL in te vullen.