!
Basketball Academy Zwolle

Basketball Academy Noord

Talentenhuis

Basketball Academy Noord

De NBB Basketball Academy Noord (voorheen RTC Noord) is een opleidingstraject voor jonge basketballers in Noord-Nederland. In 2011 is Basketball RTC Noord opgezet om de aansluiting tussen talenten en het huidige topbasketbal te verbeteren. In september 2012 kreeg RTC Noord de status van Basketball Academy van de NBB. Inmiddels is de NBB Basketball Academy Noord uitgegroeid tot een volwaardig trainingscentrum met ongeveer zestig jonge topsporters die spelen in de nationale competities en internationale ervaringen op doen.

Topsport en Studie Groningen
Vanaf de oprichting tot heden nemen H.N. Werkman College Groningen (LOOT-school) en het Johan Cruyff College van het Noorderpoort het voortouw in het aanbieden van een ideaal schoolprogramma aan de talenten. Op deze scholen studeert de leerling samen met andere topsporters en sporttalenten. Veel docenten kennen de (top)sportwereld en kunnen daarom de leerling/topsporter de juiste begeleiding geven.

De scholen werken nauw samen met de trainingsstaf om goede begeleiding mogelijk te maken. De lestijden op school zijn elke dag van 11.00 uur tot 16.00 uur. In de ochtend en namiddag is er ruimte om te trainen. Het schoolprogramma houdt zoveel mogelijk rekening met de trainingen en wedstrijden.

Trainersstaf
Pete Miller is hoofdcoach van de NBB Basketball Academy Noord. Hij wordt geassisteerd door Stijn Lechner en andere ervaren coaches. Het bestuurslid technische zaken is voormalig eredivisiespeler Michel Houttuin. De NBB Basketball Academy Noord heeft met deze trainersstaf een mooie samenwerking en een link met de clubs in regio Noord.

Trainingsrooster
Het uitgebreide trainingsrooster biedt de talenten de mogelijkheid om vijf keer per week van 8.00 tot 10.00 uur, voorafgaand aan de lessen op school, bij de Academy te trainen. In de middagen vinden de trainingen (gemiddeld vier maal) bij de clubs plaats (17.00 -19.00 uur). Uitgangspunt is dat de spelers uiterlijk om 19.00 uur met hun programma klaar zijn en naar huis kunnen.

Trainingsprogramma
De trainingen bij de NBB Basketball Academy Noord zijn cluboverstijgend en gericht op de individuele ontwikkeling van de talenten. Competitie wordt bij de clubs gespeeld. In het trainingsprogramma komen alle technische, fysieke, tactische en mentale aspecten van het basketbal aan bod. De schat aan kennis en ervaring met Europees topbasketbal, waarover de ervaren trainersstaf beschikt, wordt overgebracht en vertaald aan de jonge talenten.

Basketball is bij uitstek een spel voor spelers die lang zijn. Nederlanders zijn gemiddeld het langste volk ter wereld. Door gerichter aandacht te besteden aan 'Big Men' vergroot de NBB Basketball Aacdemy Noord de kansen op ontwikkeling en succes van lange basketballers. We laten zien dat we in het Noorden en in Nederland de opleiding van grote spelers serieus nemen. Iedere speler heeft een eigen ontwikkelroute en die van een lange speler vraagt om specifieke accenten. Die worden in de Big Men Trainingen aangeboden.

Trainingsmiddelen- en faciliteiten
Medische begeleiding, sportfysiotherapie en sportmassage dragen bij aan een optimale sportbeoefening en zijn onmisbaar voor jeugdige topsporters en talenten. Medisch Centrum Zuid (MCZ) ondersteunt de NBB Basketball Academy Noord bij zowel preventieve begeleiding als blessurebehandelingen. Op de LOOT-school, het H.N. Werkman College, heeft MCZ met haar eigen diagnostiekruimte. De fysiotherapeuten/bewegingswetenschappers hebben op deze locatie inloopspreekuur van 8.00-9.00 uur. Bij langdurige begeleiding wordt gebruik gemaakt van de vier MCZ-locaties in Groningen. Medisch Centrum Zuid werkt nauw samen met het Martini Ziekenhuis, het UMCG en Sport Medisch Adviescentrum. Naast een juiste trainingsopbouw en voldoende rust is een juiste sportvoeding ook een belangrijk aspect om optimaal te kunnen presteren. Daarom verdient het onderdeel voeding zeker aandacht bij de NBB Basketball Academy Noord. De Academy werkt nauw samen met een sportdiëtist.

Hoe kom je in aanmerking?
Meld je via de website www.basketballrtcnoord.nl aan voor de talentherkenningsdagen. De trainersstaf kijkt naar de talenten. Kansrijke talenten krijgen de mogelijkheid om een aantal malen mee te trainen bij de NBB Basketball Academy Noord.