!
Basketball Academy Zwolle

Basketball Academy Zwolle

Talentenhuis

Basketball Academy Zwolle

Zwolle kreeg in 2011 als tweede stad in Nederland een NBB Basketball Academy, een opleiding voor basketbaltalenten met het keurmerk van de Nederlandse Basketball Bond. Deze status is in het voorjaar van 2017 nog een keer bevestigd toen NBB Basketball Academy Zwolle (BAZ) als één van de vier geaccrediteerde Basketball Academies is benoemd.

Werkwijze
De NBB Basketball Academy Zwolle werkt nauw samen met het Centre for Sports & Education (CSE) en de Landstede Hammers. Het CSE is een unieke school voor talentvolle sporters op alle mogelijke onderwijsniveaus. Door de samenwerking kan een voltijds trainingsprogramma worden aangeboden. Er wordt twee keer per dag getraind; van 8.30 tot 10.00 uur en van 16.30 tot 17.00 uur. In de ochtend ligt de focus op de individuele technische en fysieke ontwikkeling, in de middag wordt meer teamgericht getraind. Daarnaast spelen de spelers en speelsters in de weekenden hun wedstrijden voor CSE Landstede Hammers.

CSE
De school is een volledig topsportgerichte school speciaal voor 'high potentials'. Op het CSE is sport leidend. Op dit moment zijn er ruim vijfhonderd leerlingen uit in totaal negentien verschillende takken van sport, waarvan zo'n zeventig basketballers of basketbalsters. Er wordt lesgegeven op alle niveaus: van VMBO t/m Gymnasium. Daarna kunnen de talentrijke sporters doorstromen naar het MBO en het HBO. Om dan ook nog in een voltijds programma op topsportniveau actief te kunnen blijven, zijn er samenwerkingsverbanden met het ROC Landstede en Windesheim. Meer informatie over het CSE? Kijk op www.cse-zwolle.nl.  

Accommodaties
De NBB Basketball Academy Zwolle maakt gebruik van de uitstekende faciliteiten van het Landstede Sportcentrum. Dat bevindt zich op korte loopafstand van het CSE. Drie verschillende sportzalen, een hoogwaardige krachtruimte en ruimtes voor videoanalyse staan de talenten ter beschikking. Daarnaast zijn op dezelfde locatie een kantoor voor de staf, sportartsen, een praktijk voor fysiotherapie, de sportdiëtist en een podoloog gevestigd. Daarmee heeft de opleiding in Zwolle vrijwel alle faciliteiten onder één dak.

Hoe treed je toe tot de NBB Basketball Academy Zwolle?
Er zijn drie manieren om in aanmerking te komen:

  • In samenwerking met de NBB wordt meerdere keren per seizoen een Talentenherkenningsdag georganiseerd voor spelers en speelsters uit de regio in de leeftijdsklasse U12, U13 en 14. De spelers en speelsters die het meest positief opvallen, worden uitgenodigd voor een vervolgtraject, met als doel instroming in het nieuwe seizoen.
  • Spelers en speelsters kunnen zich via de website van het CSE aanmelden. Dit kan in de leeftijdscategorie 14 t/m 19 jaar; Aanmeldingen worden eerst gescreend, daarna volgt eventueel een uitnodiging voor een vervolgtraject.
  • De trainer/coaches scouten regelmatig wedstrijden in verschillende leeftijdscategorieën binnen de regio. Spelers en speelsters die positief opvallen, kunnen worden uitgenodigd voor een vervolgtraject.

Wat doet de NBB Basketball Academy Zwolle nog meer?
De NBB Basketball Academy Zwolle ziet zichzelf als het kenniscentrum voor de regio. Regelmatig worden clinics voor de regio gegeven. Verenigingen kunnen worden geholpen bij het geven van trainers- en/of scheidsrechterscursussen. Daarnaast biedt de Academy de mogelijkheid om presentaties en workshops voor trainers of bestuurders bij te wonen. Verenigingen uit de regio met een vraag kunnen zich altijd melden. Trainers en bestuurders die eens langs willen komen, een dag mee willen lopen of in gesprek willen, kunnen altijd contact opnemen.

Landstede Hammers
Talenten hebben voorbeelden nodig om zich te laten inspireren. In Zwolle is er de gelukkige situatie dat er een eredivisieteam is bij de mannen, dat al jaren strijdt om de prijzen. In het seizoen 2018/2019 veroverde Landstede Hammers voor het eerst in de geschiedenis de landstitel in de Dutch Basketball League. In 2017 en 2019 werd de Supercup veroverd. In de loop der jaren zijn er verschillende talenten doorgestroomd vanuit de jeugdteams richting de hoofdmacht van de Landstede Hammers, maar ook naar andere DBL clubs, VBL clubs en buitenlandse programma’s. De jeugdteams van CSE Landstede Hammers acteren steevast op het hoogst mogelijke niveau in Nederland. De afgelopen jaren zijn diverse lands- en bekerkampioenschappen gevierd binnen de jeugdopleiding.

Trainingslocatie
Landstede Sportcentrum
Hogeland 10
8024 AZ Zwolle
Website: www.landstedesportcentrum.nl

School
Centre for Sports & Education
Boerendanserdijk 2a
8024 AH Zwolle
Website: www.cse-zwolle.nl

Contactgegevens
Ton Grit
Manager CSE basketbal
Email: tgrit@landstede.nl
Website: www.landstedehammers.nl/cse-landstede-hammers-jeugdopleiding