!
23 EK rolstoelbasketbal V Korver passt

Vrouwen

Rolstoelbasketbal

Vrouwen

De Orange Lions zijn sinds de Paralympische Spelen van 2012 niet meer weg te denken uit de top van de wereld. Nederland ging met een ambitieuze ploeg voor goud naar de Paralympics in Rio in 2016, maar moest helaas opnieuw genoegen nemen met de bronzen medaille. In 2017 maakte de ploeg een omslag. Met veel jonge speelsters in de groep sloegen de vrouwen een nieuwe weg in op weg naar de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020.

Met het binnenhalen van de Europese titel in 2017, de wereldtitel in 2018 (de allereerste ooit voor een Nederlandse basketbalploeg) en opnieuw de Europese titel in 2019 (plus kwalificatie voor de Spelen) was de ambitie duidelijk: goud in Tokyo en niets minder dan dat. Dat gaan voor goud gebeurde als gevolg van de coronacrisis wel een jaar later dan de bedoeling was, maar de missie slaagde. Op 4 september 2021 schreven de Nederlandse rolstoelbasketbalsters geschiedenis door na de mannen in 1992 goud te winnen bij de Paralympische Spelen van Tokyo. Later dat jaar werd ook nog de Europese titel geprolongeerd.

Inmiddels zijn de Nederlandse vrouwen voor de tweede keer op rij wereldkampioen geworden. Ze pakten goud bij het naar 2023 uitgestelde WK rolstoelbasketbal in Dubai. Twee maanden later stonden ze bij het EK in Rotterdam (11 t/m 19 augustus 2023) vor de zeventiende keer in de EK-finale. Nederland werd voor de negende maal en de vierde keer op rij Europees kampioen.

23 WK Rolstoelbasketbal Dubai Teamfoto V DEZS

Selectie

23 WK rolstoelbasketbal NED JAP Van der Sprong

Programma

23 WK Rolstoelbasketbal NED DUI De Rooij

Historie