U bevindt zich hier: Oranje / Topsport » Basketball Academies » Zwolle

NBB Basketball Academy Zwolle

Zwolle kreeg in 2011 als tweede stad in Nederland een NBB Basketball Academy, een opleiding voor basketballtalenten met het keurmerk van de Nederlandse Basketball Bond. Vooralsnog is Zwolle een NBB Basketball Academy in oprichting, die zal worden omgezet in een officiële status als de opleiding aan alle door de NBB en NOC*NSF gestelde voorwaarden voor Regionale Talenten Centra blijft voldoen.

In Zwolle worden al een aantal jaren basketballtalenten opgeleid aan het Centre for Sports & Education (CSE), waar nauw wordt samengewerkt met o.a. de lokale club Landstede Basketbal ZAC. De jonge basketballers en basketbalsters met ambities om als topsporter te slagen, combineren bij het CSE een topsportopleiding met basis-, voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs. Momenteel telt de basketballopleiding zo’n tachtig jongens en meisjes in de leeftijd van 12 t/m 19 jaar, waarvan de meesten afkomstig zijn uit de driehoek Lelystad-Meppel-Enschede. Zij worden dagelijks getraind door professionele basketballtrainers, waarbij wordt gewerkt volgens het Long Term Athlete Development-model van de NBB.

Met de komst van het nieuwe Landstede Sportcentrum pal naast het schoolgebouw beschikt het CSE in Zwolle over een hoogwaardige accommodatie met alle faciliteiten (o.a. trainingszalen, fitnessruimte, fysiotherapie) onder één dak. Daarmee is het de eerste plek waar een topsportopleiding volledig geïntegreerd in één accommodatie wordt aangeboden.

Naast het aanbieden van een topsportopleiding en onderwijs is de nieuwe NBB Basketball Academy ook nauw betrokken bij basketballactiviteiten van Basketball Unites, de afdeling basketballontwikkeling van de NBB, om zoveel mogelijk jongeren uit de Zwolse regio in aanraking te laten komen met basketball. Voorbeelden daarvan zijn Dunker On Tour (16 april) en de voorronde van Streetball Masters (11 juni) die in 2011 zijn georganiseerd.

Adriaan van Bergen, manager basketball bij het CSE, is blij dat Zwolle een NBB Basketball Academy is geworden. “Dit is een bekroning voor drie jaar hard werken. We hebben nu al driehonderd leerlingen, verdeeld over meerdere sporten, die een topsportopleiding met onderwijs kunnen combineren. Dat is iets om met z’n allen enorm trots op te zijn. Ik ben dankbaar naar de school toe, en vooral naar de leerkrachten die sportminded zijn en begrijpen dat een leerling een les op een ander moment moet inhalen, omdat een training of een belangrijke wedstrijd even voor gaat. Meer dan lof daarvoor.”
 

NBB video

 

  -  

Meer »

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF