U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » Nationaal Basketball Congres » Nieuws » Uitgelicht: workshops voor bestuurders tijdens NBC

Terug naar overzicht

Uitgelicht: workshops voor bestuurders tijdens NBC

12 november 2018 12:09:00

Na succesvolle edities in het Landstede Sportcentrum in Zwolle (2016) en het Topsportcentrum in Almere (2017) keert het Nationaal Basketball Congres (NBC) dit jaar terug naar Amsterdam. In 2015 werd hier het eerste Nationale Basketball Congres georganiseerd. Dit jaar zal naast de Sporthallen Zuid ook het naastgelegen Frans Otten Stadion ingezet worden. Zoals gebruikelijk worden er natuurlijk ook weer een aantal leuke en nuttige workshops voor verenigingsbestuurders aangeboden, hieronder een korte opsomming.

AVG binnen de vereniging

Door Carolien Lasonder (Coördinator Juridische Adviesdesk DAS voor de Sport) 

Das voor de sport, www.das.nl/sport, is partner van de NBB en ondersteunt sportverenigingen bij de bedrijfsvoering van de club. Tijdens deze workshop voor sportbestuurders praten we u bij over actuele juridische onderwerpen uit de praktijk, met als belangrijkste onderwerp de AVG wetgeving. Heeft u vragen over de AVG of andere juridische onderwerpen binnen de vereniging, zorg dan dat u aanwezig bent bij deze workshop. 

Basketball'sCool: Basketball voor jeugd!

Door Martin Ho Suie Sang

Kinderen willen spelen en plezier beleven! De Basketball'sCool, gecombineerd met het STAR-principe (Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect), is een succesvol concept dat door de NBB is ontwikkeld en al door verschillende verenigingen in het land wordt toegepast. Bij de Basketball'sCool kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar op een vaste dag en vast tijdstip training krijgen van trainers van de lokale vereniging, zonder dat ze direct in een competitie spelend team worden gezet. Voor verenigingen biedt dit een oplossing voor mogelijke wachtlijsten, biedt het een uitkomst voor de jongste jeugd waar nog geen competitie voor is en is het bovendien een mooie manier om kinderen betrokken te houden binnen de basketbalsport. In deze workshop delen een aantal verenigingen hun aanpak en ervaringen met dit concept en geven zij aan waar een vereniging op moet letten bij het opzetten van dit succesvolle concept.

Clubarbitrage: Hoe krijgen we ze toch aan het fluiten en tafelen?

Door Antoine Pannen (NBB Arbitrage)

Dat het fluiten van wedstrijden leuk en uitdagend is, dat weten we natuurlijk al lang. Maar waarom is het toch altijd een gedoe om alle verenigingswedstrijden te bemannen? Hoe krijgen we toch de scheidsrechters en tafelaars gemotiveerd zodat de wedstrijd van onze mannen senioren 4 op tijd kan beginnen? En hoe kunnen we er voor zorgen dat we niet de jaarlijkse discussie krijgen over de leveringsplicht? In de workshop Clubarbitrage: "Hoe krijgen we ze toch aan het fluiten" word je meegenomen in het proces om leden enthousiast te krijgen voor fluiten en tafelen, want het zijn van scheidsrechter is geen verplichting, maar erg leuk om te doen!

Grensoverschrijdend Gedrag

Door Annie Kerkhof & Walter Wallé (Vertrouwenscontact personen NBB)

Als vereniging wil je een veilige en prettige omgeving voor iedereen. Maar helaas gaat het in de sport ook wel eens fout. Op dit moment is er veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in de sport. Maar wat is grensoverschrijdend gedrag eigenlijk? Wanneer je te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen roept dit veel emoties, vragen en dilemma's op. Ook als je niet zelf het slachtoffer bent, maar het ziet gebeuren. Het is dan belangrijk te weten dat je in zo'n situatie bij een vertrouwenscontact persoon (VCP) terecht kunt voor hulp, ondersteuning en advies of gewoon voor een luisterend oor. Annie Kerkhof en Walter Wallé zijn Vertrouwens Contact Persoon voor de NBB en helpen je hoe je als vereniging preventief stappen kunt ondernemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag te verkleinen.

Meiden- & vrouwenbasketbal

Door Joost van Rangelrooy (Coach SBV Binnenland) en Yvonne Lansink Rotgerink (Jolly Jumpers)

Hoe behoud ik meiden voor de vereniging en hoe krijg ik meer meiden op de vereniging? Deze vragen maar ook, hoe doet een club als Jolly Jumpers dat in het oosten van het land met een lage bevolkingsdichtheid? Hoe doet Binnenland in Barendrecht dat met zoveel meisjesteams? Waar moet je als coach rekening mee houden als je meiden traint/coacht? Tijdens deze workshop komt Yvonne Lansink Rotgerink (Jolly Jumpers) graag vertellen over haar ervaring als meisjescoach en hoe je dat precies doet, zodat de meiden lang bij de club willen blijven. Joost van Rangelrooy (CBV Binnenland) komt vertellen over het succesvolle jeugd meisjesplan bij zijn club. Linda Appers en Lisa van den Adel (beiden CBV Binnenland) komen vertellen waarom zij nog steeds basketballen en delen hun ervaringen als jeugdtrainer binnen het nieuwe plan van hun club.

NextGen Sportleaders

Door Jill Eekhart (Coördinator NextGen Sports Leaders, Nyenrode Business University)

Het imago van een sportbestuurder is stoffig en het kost menig vereniging moeite om een nieuwe generatie te betrekken bij het bestuur. Dat moet en kan anders! Mijn motto is dan ook: Besturen is leuk en leerzaam! En ja, soms ook ingewikkeld. Maar dat is nou juist het leuke. Omgaan met maatschappelijke veranderingen en kritische leden is een uitdaging. Je kunt jezelf ontwikkelen door binnen je sportvereniging aan de slag te gaan, duurzame verandering door te voeren en impact te maken. In deze inspiratiesessie neemt ik je mee in mijn enthousiasme voor het besturen van een sportvereniging, geef ik je handvatten hoe jij binnen jouw basketbalvereniging impact kunt maken en anderen kunt motiveren om mee te bouwen aan jouw vereniging!

Enthousiast geworden? Klik hier voor meer informatie over aanmelden. 

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF