U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Nieuws » Nationaal Basketball Congres » Workshops NBC 2018

Workshops Nationaal Basketball Congres 2018

Hieronder worden de workshops van het Nationaal Basketball Congres (NBC) beschreven. 

AVG binnen de vereniging

Doelgroep: Bestuurders
Door: Carolien Lasonder (Coördinator Juridische Adviesdesk DAS voor de Sport) 

Das voor de sport, www.das.nl/sport, is partner van de NBB en ondersteunt sportverenigingen bij de bedrijfsvoering van de club. Tijdens deze workshop voor sportbestuurders praten we u bij over actuele juridische onderwerpen uit de praktijk, met als belangrijkste onderwerp de AVG wetgeving. Heeft u vragen over de AVG of andere juridische onderwerpen binnen de vereniging, zorg dan dat u aanwezig bent bij deze workshop. 

2PO Clinic

Doelgroep: Scheidsrechters & Coaches
Door Arnold Visser & Paul den Hartog (scheidsrechters)

Welke positie neem je in als...? Hoe ga je om met...? Hoe zat het ook alweer met...? In de workshop: 2PO - een update!, wordt de 2 Person Officiating arbitragetechniek besproken en hierdoor je kennis vergroot over de basisprincipes in 2PO.

Met gebruik van speciaal beeldmateriaal kijken we letterlijk door de bril van de scheidsrechter hoe bepaalde situaties worden beoordeeld en gefloten. In de workshop wordt op deze wijze aandacht besteed aan de positie inname van de scheidsrechter in relatie tot de foutenselectie en wijze van fluiten.

Schrijf je in voor deze verhelderende workshop die er voor zorgt dat je als scheidsrechter, maar ook als coach, een betere kijk op het spelletje krijgt.

3x3 Arbitrage

Doelgroep: Arbiters
Door Maxi Sellering (FIBA 3x3 International Referee)

Het 3x3 basketball zit in de lift. Nationaal en internationaal is het aanbod van 3x3 basketball de laatste jaren flink aan het groeien. Met deze groei wordt de vraag naar 3x3 arbiters steeds groter. Heeft u interesse om binnen het 3x3 basketball als arbiter aan te sluiten, dan is deze workshop voor u. De workshop 3x3 arbitrage staat onder leiding van Maxi Sellering. Maxi is scheidsrechter in het traditionele 5-5 basketball, maar timmert ook aan de weg als internationale FIBA 3x3 Referee. Tijdens de workshop wordt samen met de workshopdeelnemers besproken wat de verschillen zijn tussen het fluiten van 3x3 en 5-5 en welke skills uit de 3x3 arbitrage je ook kunt gebruiken in de zaal.

3x3 Coach Clinic

Doelgroep: Coaches
Door Brian Benjamin (Bondscoach 3x3 mannen nationaal team)

In basketballand wordt er (soms) een verwoede discussie gevoerd of je een 3x3 dan wel een 5-5 basketballer bent. In deze workshop laat Brian Benjamin, winnaar van WK zilver als bondscoach van de 3x3 Orange Lions, zien dat er een onzinnig onderscheidt is en dat 3x3 juist zorgt voor de ontwikkeling van vaardigheden die in 5-5 basketball vaak onderbelicht zijn.

Basketball'sCool: Basketball voor jeugd!

Doelgroep: Bestuurders
Door Martin Ho Suie Sang

Kinderen willen spelen en plezier beleven! De Basketball'sCool, gecombineerd met het STAR-principe (Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect), is een succesvol concept dat door de NBB is ontwikkeld en al door verschillende verenigingen in het land wordt toegepast. Bij de Basketball'sCool kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar op een vaste dag en vast tijdstip training krijgen van trainers van de lokale vereniging, zonder dat ze direct in een competitie spelend team worden gezet. Voor verenigingen biedt dit een oplossing voor mogelijke wachtlijsten, biedt het een uitkomst voor de jongste jeugd waar nog geen competitie voor is en is het bovendien een mooie manier om kinderen betrokken te houden binnen de basketbalsport. In deze workshop delen een aantal verenigingen hun aanpak en ervaringen met dit concept en geven zij aan waar een vereniging op moet letten bij het opzetten van dit succesvolle concept.

Clubarbitrage: Hoe krijgen we ze toch aan het fluiten en tafelen?

Doelgroep: Bestuurders
Door Antoine Pannen (NBB Arbitrage)

Dat het fluiten van wedstrijden leuk en uitdagend is, dat weten we natuurlijk al lang. Maar waarom is het toch altijd een gedoe om alle verenigingswedstrijden te bemannen? Hoe krijgen we toch de scheidsrechters en tafelaars gemotiveerd zodat de wedstrijd van onze mannen senioren 4 op tijd kan beginnen? En hoe kunnen we er voor zorgen dat we niet de jaarlijkse discussie krijgen over de leveringsplicht? In de workshop Clubarbitrage: "Hoe krijgen we ze toch aan het fluiten" word je meegenomen in het proces om leden enthousiast te krijgen voor fluiten en tafelen, want het zijn van scheidsrechter is geen verplichting, maar erg leuk om te doen!

Grensoverschrijdend Gedrag

Doelgroep: Bestuurders
Door Annie Kerkhof & Walter Wallé (Vertrouwenscontact personen NBB)

Als vereniging wil je een veilige en prettige omgeving voor iedereen. Maar helaas gaat het in de sport ook wel eens fout. Op dit moment is er veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in de sport. Maar wat is grensoverschrijdend gedrag eigenlijk? Wanneer je te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen roept dit veel emoties, vragen en dilemma's op. Ook als je niet zelf het slachtoffer bent, maar het ziet gebeuren. Het is dan belangrijk te weten dat je in zo'n situatie bij een vertrouwenscontact persoon (VCP) terecht kunt voor hulp, ondersteuning en advies of gewoon voor een luisterend oor. Annie Kerkhof en Walter Wallé zijn Vertrouwens Contact Persoon voor de NBB en helpen je hoe je als vereniging preventief stappen kunt ondernemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag te verkleinen.

Groepsdynamiek maakt het verschil!

Doelgroep: Coaches
Door Marco van den Berg (Hoofdcoach Orange Lions Academy)

"De wetmatigheden in groepsprocessen spelen een uiterst belangrijke rol bij basketbalteams. Het is mijn ervaring dat het bij coaches dikwijls aan relevante kennis ontbreekt op dit belangrijke deelgebied. Toch zal iedere coach de basis van groepsdynamica moeten kennen om te kunnen herkennen wat een typisch gedragspatroon bij zijn sporters nou werkelijk aangeeft. Rebelleert een sporter, of manifesteert hij zich in zijn (noodzakelijke) groepsrol? Is een bepaald gedrag taak- of proces georiënteerd? Wie is de taakleider, en wie de emotionele leider in een groep? Wat bepaalt de hechting binnen een team? Op al deze vragen, en meer, zal mijn presentatie ingaan. Eenvoudig en thematisch opgebouwd, met alle ruimte voor vraag- en antwoord. Groepsdynamica gebeurt altijd en overal. De inzichten kunnen voor een (top)coach het verschil maken tussen succes en middelmaat."

Het NBB Sportcafé: Toepassing nieuwe spelregels

Doelgroep: Arbiters & Coaches
Door Edith Oudshoorn (FIBA 3X3 International Referee & DBL-scheidsrechter) & Patrick Faydherbe (Hoofdcoach Apollo Amsterdam)

Coaches en scheidsrechters hebben samen een belangrijke rol in het sportieve verloop van een wedstrijd. Tijdens deze workshop is er aandacht voor de nieuwe spelregels en gaan internationaal arbiter Edith Oudshoorn en Apollo-coach Patrick Faydherbe met de aanwezigen in discussie over de toepassing van de spelregels. Het is een interactieve workshop waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van wedstrijdbeelden.

Leiderschap: Communicatie op het Basketballveld

Doelgroep: Arbiters & Coaches
Door Stéphanie Dijkstra (DBL-scheidsrechter & psycholoog) en Michel Zegwaard (ex-international arbiter & docent)

Luistert de scheidsrechter op één of andere manier nooit naar wat jij als coach of speler te zeggen hebt? Lukt het jou als arbiter niet om coaches of spelers te kalmeren? Natuurlijk ligt dat aan die ander... Maar kan je er zelf ook iets aan doen? In deze workshop krijgen scheidsrechters, coaches, spelers en andere geïnteresseerden handvatten aangereikt om het eigen gedrag en dat van anderen op het basketbalveld te observeren, begrijpen en te beïnvloeden. Michel Zegwaard (ex-internationaal scheidsrechter en docent) en Stéphanie Dijkstra (DBL-scheidsrechter en psycholoog) maken je op een interactieve manier wegwijs in de basisbeginselen van gedrag en hoe mensen elkaar beïnvloeden. De focus ligt op onderlinge communicatie. Door meer inzicht in het eigen gedrag en het toepassen van de theorie word je effectiever op het veld.

NB. De cursus is ook onderdeel van de scheidsrechter 4 opleiding.

Meiden- & vrouwenbasketbal

Doelgroep: Bestuurders & Coaches
Door Joost van Rangelrooy (Coach SBV Binnenland) en Yvonne Lansink Rotgerink (Jolly Jumpers)

Hoe behoud ik meiden voor de vereniging en hoe krijg ik meer meiden op de vereniging? Deze vragen maar ook, hoe doet een club als Jolly Jumpers dat in het oosten van het land met een lage bevolkingsdichtheid? Hoe doet Binnenland in Barendrecht dat met zoveel meisjesteams? Waar moet je als coach rekening mee houden als je meiden traint/coacht? Tijdens deze workshop komt Yvonne Lansink Rotgerink (Jolly Jumpers) graag vertellen over haar ervaring als meisjescoach en hoe je dat precies doet, zodat de meiden lang bij de club willen blijven. Joost van Rangelrooy (CBV Binnenland) komt vertellen over het succesvolle jeugd meisjesplan bij zijn club. Linda Appers en Lisa van den Adel (beiden CBV Binnenland) komen vertellen waarom zij nog steeds basketballen en delen hun ervaringen als jeugdtrainer binnen het nieuwe plan van hun club.

NextGen Sportleaders

Doelgroep: Bestuurders
Door Jill Eekhart (Coördinator NextGen Sports Leaders, Nyenrode Business University)

Het imago van een sportbestuurder is stoffig en het kost menig vereniging moeite om een nieuwe generatie te betrekken bij het bestuur. Dat moet en kan anders! Mijn motto is dan ook: Besturen is leuk en leerzaam! En ja, soms ook ingewikkeld. Maar dat is nou juist het leuke. Omgaan met maatschappelijke veranderingen en kritische leden is een uitdaging. Je kunt jezelf ontwikkelen door binnen je sportvereniging aan de slag te gaan, duurzame verandering door te voeren en impact te maken. In deze inspiratiesessie neemt ik je mee in mijn enthousiasme voor het besturen van een sportvereniging, geef ik je handvatten hoe jij binnen jouw basketbalvereniging impact kunt maken en anderen kunt motiveren om mee te bouwen aan jouw vereniging!

Rolstoelbasketbal Clinic

Doelgroep: Nieuwsgierige met weinig tot geen ervaring met rolstoelbasketbal
Door Toine Klerks (NBB Topsport Rolstoelbasketbal)

De vrouwen werden dit jaar voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen. Zij strijden, evenals de mannen, in 2019 voor een ticket naar de Paralympische Spelen 2020 in Tokyo. Ga in gesprek met een van de rolstoelbasketbal internationals en ervaar basketball in een rolstoel! Samen met een sporter van het Nederlands team leer je rolstoelbasketbal fundamentals en maak je kennis met deze Paralympische sport op wielen. Hoor jij graag hun ervaringen en wil je zelf ook eens proberen om in een rolstoel te basketballen? Je bent van harte welkom bij deze clinic (Neem je sportkleding mee).

Small Sided Games

Doelgroep: Coaches
Door Ben Ponsioen (Trainer/Coach)

Small Sided Games vormen een belangrijk onderdeel van de Basketbal training. Het is bewezen dat deze oefenvormen zorgen voor een aanzienlijk verbetering van het aerobe vermogen van spelers, maar dat ook skills (aanvallend en verdedigen) aanmerkelijk meer toenemen in verhouding tot 5-5 spelvormen. In de uitvoering van de Small Side Games passen we ook de nieuwe inzichten van motorisch leren toe. Er zal veel meer aandacht zijn voor ontdekken en ervaren ofwel het oplossen van spelsituaties. Door het opleggen van specifieke kaders is het spel door de trainer/coach veel beter in te richten.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF