U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Veilig Sportklimaat » Good practices

Good practices 'Naar een veiliger sportklimaat':


Peatminers - Vrijwilligersbeleid

Passie genoeg bij Peatminers. En aan vrijwilligers geen gebrek bij de basketbalvereniging uit Vriezenveen. Om in die luxe positie te komen zijn wel eerst bergen werk verzet. Bovendien kijken de 'turfstekers' verder dan hun eigen sport. "Wij zijn blij als we zien dat mensen gaan bewegen", aldus voorzitter Frederik Jaspers Faijer. Hij legt uit hoe het komt dat de club altijd beschikt over genoeg enthousiaste vrijwilligers. En waarom Peatminers zijn kennis graag deelt met andere basketbalclubs.

Lees verder over het vrijwilligersbeleid bij Peatminers.


Jan van der Werf (Dyna '75) - Bestuurstips

Jan van der Werf stond aan de wieg van menig basketbalinitiatief in Friesland. Het voormalig bestuurslid van Dyna '75 uit Heerenveen behoorde onder meer tot de initiatiefnemers van de Streetball Masters in de plaats. Van der Werf is een bestuurder in hart en nieren. "Rond mijn zestiende zat ik voor het eerst in een commissie en een jaar of vier later was ik bestuurslid", vertelt hij enthousiast. De bevlogen basketballiefhebber deelt zijn kennis over goed sportbestuur graag met anderen. Tips genoeg, zo blijkt.

Lees de bestuurstips van Jan van der Werf.


DAS - VOG in Huishoudelijk Reglement

Bij DAS Delft hebben ze hun zaakjes goed voor elkaar. Snel en efficiënt heeft de Zuid-Hollandse club de Verklaring Omtrent het Gedrag geregeld. Dit als belangrijk onderdeel van VSK – Samen Naar een Veiliger Sportklimaat. Maar ook om de club verder te professionaliseren, vertelt voorzitter Ronald Hofmeester.

Lees verder hoe DAS de VOG voor al haar vrijwilligers heeft ingevoerd.


Forwodians - Pestprotocol

Bij basketballvereniging Forwordians uit gemeente Teylingen staan sportiviteit en plezier voorop. Pesten past niet in dat plaatje en om daar tegen op te kunnen treden hanteert Forwodians een pestprotocol.

Bekijk het protocol van Forwodians.


High Five - Bal zoekt vrouw

Basketbalvereniging High Five Tilburg ging naarstig op zoek naar meiden om haar ledenbestand aan te vullen en liet zich hierbij inspireren door kijkcijferkanon Boer zoekt Vrouw. Resultaat na 3 maanden: 25 nieuwe meiden en 10 nieuwe ladies plus veel aandacht vanuit de (social) media. Hoe de club hierin slaagde? Lees hier het verhaal van een creatieve wervingscampagne.


Westland Stars - Een ALV met 100 aanwezigen!

Je hoort het niet vaak, een ALV waar 100 mensen aanwezig zijn. Westland Stars uit 's-Gravenzande krijgt het voor elkaar.

Lees meer over de aanpak van Westland Stars.


Den Dungk - Laat zien waar je voor staat

Basketballvereniging Den Dungk uit Den Dungen wil graag uitstralen waar het voor staat. Om dit te kunnen doen hebben ze een banner laten maken waarop duidelijk wordt weergegeven wat ze belangrijk vinden.

Bekijk de banner en lees de toelichting van de voorzitter.


EVBV Octopus - Project 'In veilige handen'

De basketballvereniging uit Vught, EVBV Octopus, is in seizoen 2013-2014 het project ‘In veilige handen’ gestart. In dit project zijn twee vertrouwenscontactpersonen aangesteld, protocollen opgesteld, de gedragsregels vernieuwd onder de noemer ‘The Starting Five’ en diverse onderdelen vanuit het VSK-programma afgerond.

Lees meer over het project 'In veilige handen'.


BV Early Bird: taakgericht organiseren

BV Early Bird uit Purmerend is afgestapt van de 'klassieke' taakverdeling, waarbij veel met commissies (en bijbehorende vergaderingen) wordt gewerkt. Ze hebben de taken uitgesplitst en beschreven en gaan in gesprek met (potentiële) vrijwilligers.

Lees meer over de aanpak van BV Early Bird.


CBV Binnenland - Ouders langs de lijn

CBV Binnenland geeft tips aan ouders om bij te dragen aan een plezierige wedstrijd. Dit doen ze via A4'tjes op de tafels in de kantine van sporthal de Driesprong in Barendrecht, de thuisbasis van CBV Binnenland. Ouders spelen een belangrijke rol in de sportbeleving van hun kinderen. Het 'pamflet' van CBV Binnenland wijst de ouders hierop.

Bekijk het pamflet 'Ouders langs de lijn'.


VBC Akrides - Arbitragebeleid

Bij basketballvereniging VBC Akrides uit Velsen vormt arbitrage een belangrijk onderdeel van de vereniging. Het beleid dat ze hiervoor hebben opgesteld viel zelfs landelijk op met als resultaat dat VBC Akrides de landelijke en sportbrede campage ‘Onze Scheids, Mijn Held!’ 2012-2013 heeft gewonnen.

Lees meer over het arbitragebeleid van VBC Akrides.


Dyna '75 - Teamboek

Dyna '75 heeft in seizoen 2012-2013 deelgenomen aan het verenigingstraject Sportief Coachen. Naar aanleiding hiervan hebben ze een teamboek ontwikkeld, waarmee alle trainers en coaches van Dyna ’75 gaan werken. In dit teamboek staan onder andere de normen en waarden die gelden binnen de vereniging.

Bekijk het teamboek van Dyna '75.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF