U bevindt zich hier: Verenigingen en Opleidingen » Veilig Sportklimaat » Verenigingen en bestuurders » Sport voor iedereen

Sport voor iedereen: omgaan met verschillen

Basketball is van iedereen. Daarom is het belangrijk dat iedereen met plezier kan basketballen en zich thuis voelt in een vereniging. Ongeacht leeftijd, geslacht, etniciteit, seksuele voorkeur en geloof. Dit is voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders nog niet altijd vanzelfsprekend. Zij voelen zich niet altijd thuis in een vereniging en worden soms letterlijk uitgesloten. Hiervan ben je je misschien niet bewust.

Ook jouw basketballvereniging kan bijdragen aan een veilig sportklimaat voor iedereen, vanzelfsprekend ook voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Hoe ga je om met verschillen?
Iedereen draagt bij aan een veilige en open sfeer binnen de vereniging. Als bestuurder maak je iedereen daarvan bewust:

  • door uit te spreken dat iedereen welkom is;
  • door afspraken te maken met trainers/coaches, sporters, officials en ouders over hoe jullie met elkaar omgaan.

Als trainer/coach zorg je voor een goede en open sfeer binnen je team of groep. Maak afspraken met elkaar en praat over verschillen, kwetsbaarheden en emoties. Bespreek ook ongewenst gedrag.

Tip: volg het verenigingstraject Sport voor iedereen
Binnen het verenigingstraject Sport voor iedereen leer je hoe je een open veilige sfeer creëert binnen de vereniging. Je leert verschillen, kwetsbaarheden en emoties bespreekbaar te maken en gedrag te observeren. Vaardigheden die onmisbaar zijn om een veilige en open sfeer te creëren binnen de vereniging.

Bekijk voor meer informatie de brochure Sport voor iedereen.

IDAHOT & International Coming Out Day
Jaarlijks staat 17 mei in het teken van IDAHOT (International Day Against Homophobia, Transphobia & Biphobia) en is 11 oktober de International Coming Out Day. Twee momenten waarop de NBB onder andere aandacht besteed aan het thema Sport voor iedereen, samen met anderen in de sport zoals NOC*NSF en diverse sportbonden.

Actieplan homoacceptatie in het basketball
Op IDAHOT 2015 lanceerde de NBB het actieplan homoacceptatie in het basketball met als titel 'Alles uit de kast voor een veilige coming-out!'. In het plan staan tien actiepunten genoemd, verdeeld over zes onderwerpen: opleiden, voorlichten, ondersteunen, optreden, het goede voorbeeld geven en evalueren.

Het plan eindigt met het motto:

Basketball is Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect (STAR).
Echte basketballSTARs accepteren iedereen!

Bekijk het actieplan 'Alles uit de kast voor een veilige coming-out!'.

Verenigingsbox
De verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen. De inhoud van deze box geeft bestuurders, trainers en coaches handvatten om te werken aan een sterke en veilige vereniging waar met plezier wordt gebasketballd. De box draagt bij aan een omgeving waar iedereen welkom is en zich welkom voelt. Kijk voor meer informatie een een filmpje op de pagina over de verenigingsbox.

Vertrouwenscontractpersoon NBB / Vertrouwenspunt Sport
Loop je binnen jouw vereniging aan tegen ongewenst gedrag, zoals discriminatie, pesten of intimidatie? Neem voor advies contact op met de vertrouwenscontactpersoon van de NBB of Vertrouwenspunt Sport. Ga voor meer informatie naar de pagina over ongewenst gedrag.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Martin Ho Suie Sang bij de NBB.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF