!
27 april 2021

Dozy BV Den Helder wint thuis en is één wedstrijd verwijderd van landskampioenschap

Door Luuk von Burg | Foto: Jeffrey Lewakabessy

De basketbalsters van Dozy BV Den Helder hebben dinsdagavond in eigen huis gedaan wat ze moesten doen. In Sporthal Sportlaan won de thuisploeg in de finale van de WBL play-offs met 82-75 van 4Consult/Binnenland. Donderdag volgt in Barendrecht de tweede wedstrijd uit de best-of-three serie. Bij winst is Den Helder voor het eerst sinds 2009 weer kampioen van Nederland. Wint Binnenland, dan volgt zaterdag 1 mei de beslissende wedstrijd.

Vanaf de tip-off gaan de nummer een en twee uit het reguliere seizoen gelijk op. Ex-international Tanya Bröring had al voorspeld dat de ploegen uit Den Helder en Barendrecht enorm aan elkaar gewaagd zijn en bij uitstek de twee teams die in de finale horen te staan. Op slag van rust weet Dozy BV Den Helder een klein gaatje te slaan via driepunters van Janiek van Veen en Sarah Curran.

Na rust gaan de Helderse vrouwen door met waarmee ze gebleven waren en komen met een aantal goed uitgespeelde scores tot 46-35 als de hoofdcoach van Binnenland, Joost van Rangelrooy een time-out neemt. “Wij waren niet geweldig vandaag en dat is wel nodig om Den Helder te kloppen”, stelt van Rangelrooy na afloop.

Hierna breekt een chaotischer deel van de wedstrijd aan waarbij geen van beide teams echt door kan komen. Om zijn ploeg tot kalmte te manen neemt Mario Bennes een time-out, maar na de korte onderbreking is het juist 4Consult/Binnenland dat aanzet en de achterstand in korte tijd wegpoetst. De winnende coach zag zijn ploeg een “dramatisch derde kwart spelen”, aldus Bennes. “Aanvallend zat het redelijk in elkaar en dat was onze redding. We kregen te weinig grip op Marlou de Kleijn en Eline Kasius. Dat moet donderdag beter.”

Eline Kasius krijgt het in het derde kwart op haar heupen en scoort maar liefst 13 punten in 7 minuten tijd. Haar laatste score brengt de Barendrechtse ploeg weer gelijk bij een stand van 58-58. Door de aanvallende dreiging van Kasius komen de Helderse centers Zoë Slagter en Sanne van Poelgeest in foutenlast en lijkt Binnenland het momentum over te nemen. Dan staat Van Veen op bij Den Helder en schiet met twee loepzuivere driepunters haar ploeg weer naar een voorsprong. Die wordt daarna niet meer uit handen gegeven, al krijgt de thuisploeg het nog even benauwd als Binnenland door een full court press een paar turnovers afdwingt en tot terugkomt 80-75. Uiteindelijk wordt via vrije worpen de eindstand bepaald op 82-75 en wint Den Helder de eerste wedstrijd uit de best-of-three serie.

Over de aanstaande wedstrijd is Bennes duidelijk: “Het is een cliché, maar Binnenland moet en wij mogen. Voor de serie is het misschien leuk dat er een derde wedstrijd komt, maar daar til ik niet zo zwaar aan. Wij willen het landskampioenschap donderdag gewoon meenemen naar Den Helder.”

De hoofdcoach van 4Consult/Binnenland, Joost van Rangelrooy ziet ondanks de verliespartij nog genoeg perspectief voor de rest van de serie. “We zijn tot nu toe telkens gaan groeien in de serie en dat moeten we nu ook doen. We hebben een ervaren ploeg en waren vandaag ondanks ons matige spel dichtbij de overwinning. We waren vanavond gewoon niet overtuigend en oogden een beetje shaky.”

Scores Den Helder: Zoë Slagter 21 punten (9/11); Janiek van Veen 20 punten (3/3 3pt); Kourtney Treffers 14 punten; Sarah Curran 11 punten en 6 assist.

Scores Binnenland: Eline Kasius 29 punten; Marlou de Kleijn 17 punten; Jaida Roper 12 punten.