!
Maud huijbens signed gonzaga
7 mei 2021

Maud Huijbens maakt overstap naar Gonzaga University na lastig jaar

Door Luuk von Burg

Maud Huijbens heeft ervoor gekozen om haar collegecarrière voort te zetten bij Gonzaga University. Na een rumoerig jaar bij de Syracuse Orange besloot Huijbens het transferportal in te gaan. “Ik wilde weer zin krijgen in het nieuwe collegeseizoen en dat enthousiasme heb ik weer gevonden door mijn overstap naar de Gonzaga Bulldogs.”

De 18-jarige Hilversumse zou eigenlijk alweer terug in Nederland zijn, maar toen ze doorkreeg dat de sportscholen hier nog wel even gesloten zouden blijven, besloot ze nog een paar weken langer in Amerika te blijven. Ook als we haar spreken is ze nog in de sportschool, net klaar met een trainingssessie.

Net als Jade Blagrove beleefde Huijbens sportief een succesvol jaar. Ook Syracuse bereikte de tweede ronde van het NCAA Tournament, maar de Nederlandse freshman kwam zelf weinig in actie. Mede door een blessure die ze opliep aan het begin van het jaar waren de speelminuten spaarzaam. “Toen ik terugkwam van mijn blessure was het seizoen al in volle gang, dat was al een tegenvaller. Ook is er veel gebeurd naast het veld, dat de situatie niet prettig maakte. Naast mij zijn er nog elf meiden het transferportal ingegaan”, vertelt Huijbens over haar eerste jaar bij Syracuse University.

Het eerste jaar is ware beproeving geweest voor de jeugdinternational. “Zowel fysiek als mentaal. Ik ben op mezelf gaan wonen en gelijk aan de andere kant van de wereld”, zegt Huijbens terwijl ze aan het stretchen is. Ook heeft ze afgelopen jaar maar weinig gezien van de omgeving. Lessen waren allemaal online en het team leefde in een bubbel. “Ik zag de omgeving vanuit de bus of het vliegtuig. Voor de rest kwam ik niet verder dan de sporthal en de campus.”

Het transferportal ingaan was voor Huijbens dan ook geen moeilijke beslissing. “Ik voelde eerder opluchting dat ik weg kon en had zin om ergens anders weer opnieuw te beginnen”, legt Huijbens uit. “Ik heb veel contact gehad met Jade (Blagrove, red) en zij had wel haar plekje helemaal gevonden in Florida, dat maakte de beslissing voor haar wat lastiger. Ik daarentegen ben blij dat ik een nieuwe start kan maken.”, vervolgt ze.

Van East naar West

Eerder koos het 18-jarige basketbaltalent voor Syracuse University mede omdat het aan de Oostkust van Amerika zat. “Dat was een afweging, omdat het gevoelsmatig dichterbij huis was. Nu is dat geen issue meer. Ik ben toch al ver weg van huis, dan kan ik maar beter voor een plek gaan waar mijn persoonlijke ontwikkeling centraal staat, ik me fijn voel en een programma staat die voor de prijzen gaat.”

Het vrouwenteam van de Gonzaga Bulldogs is een succesvol collegeprogramma dat uitkomt in de West Coast Conference. De Zags wonnen het reguliere seizoen maar liefst zeventien keer en bereikten sinds 2009 onafgebroken het NCAA-eindtoernooi. “En dat is precies wat ik wilde! Ik wil gaan voor prijzen”, zegt Huijbens opgetogen. Ondanks dat door de coronapandemie iedere studentatleet een extra jaar heeft gekregen van de NCAA, vertrekken veel seniors bij de Gonzaga Bulldogs. En dat biedt kansen voor het talent uit de mediastad.

Als Huijbens thuiskomt gaat ze eerst langs familie en vrienden, maar ze hoopt dat de sportscholen zo snel mogelijk weer voor haar beschikbaar zullen zijn. Huijbens: “Ondanks dat het een lastig jaar was, heb ik enorm veel geleerd en ben ik fysiek veel sterker geworden. Dat wil ik deze zomer natuurlijk niet verliezen. Ik wilde weer zin krijgen in het nieuwe collegeseizoen en dat enthousiasme heb ik weer gevonden door mijn overstap naar Gonzaga.”

Foto: Gonzaga Bulldogs

Gerelateerde artikelen