!
301032021 ULE 3x3 Voorn.jpeg
31 maart 2021

Nederlandse 3x3 basketballers slaan ook toe in St. Petersburg

Door Ronald van Dam

De ster van de Nederlandse 3x3 basketballers rijst snel, met hun tweede titel in vijf dagen tijd. Na het winnen van de World Tour-finale in Doha afgelopen zaterdag hebben ze woensdag in St. Petersburg ook de tweede stop van United League Europe 3x3 op hun naam geschreven. In een rematch van de finale in Qatar was TeamNL aan de hand van MVP Jessey Voorn in de spectaculaire eindstrijd met 21-17 te sterk voor het Servische Novi Sad. Eerder was in de kwartfinale en halve finale al afgerekend met de jonge Russen van Tri Zvezdochki (15-21) en Riga (18-20).

Tri Zvezdochki - TeamNL 15-21

De eerste twee punten in deze kwartfinale in het overdekte winkelcentrum van St. Petersburg waren voor de jonge Russen, maar via tweepunters van Ross Bekkering en Jessey Voorn stond TeamNL alweer rap met 2-4 voor. De drie Nederlanders en Maksim Kovacevic, hun Servische teammaat op de proftoernooien, waren in de beginfase af en toe slordig in de passing, waardoor Tri Zvezdochki tot 9-11 bij kon blijven. Maar nadat Jessey Voorn eerst de zevende fout van de Russen in twee rake vrije worpen had omgezet en er daarna nog twee verzilverde, gevolgd door een tweepunter van 'sniper' Arvin Slagter (9-18), waren ze gezien. Bij 12-19 (score Slagter uit een aanvallende rebound) verkleinde de pas 22-jarige Nikita Padun met een drive de marge nog tot vijf verschil (15-20), waarna Kovacevic met nog 2:32 te gaan de wedstrijd in het slot gooide. Jesse Voorn was met 9 punten de topscorer bij TeamNL.

Riga - TeamNL 18-20

Next up: Riga, hele andere koek. Het viertal Cavars, Krumins, Lasmanis en Miezis vormt al een paar jaar het Letse nationale Letse 3x3 team, won in die hoedanigheid zilver bij de FIBA 3x3 World Cup in Amsterdam in 2019 en is al jaren een topploeg op de internationale 3x3 toernooien. Afgelopen zaterdag liep Riga in de groepsfase van de World Tour in Doha tegen een 17-18 nederlaag aan tegen Team Amsterdam (zo heet de Nederlandse ploeg op de World Tour) en zat dus vol revanchegevoelens. Het begin was voor de Letten die via een tweepunter van de jarige Nauris Miezis (30!) met 5-1 voor kwamen. Daarna begonnen de Nederlandse schoten te vallen en werd ook de optie 'Bekkering inside' met regelmaat succesvol gezocht. Kovacevic maakte er met twee rake vrije worpen 8-8 van, waarna de twee teams de rest van het duel aan elkaar gewaagd waren. Zoals bij het fysieke spel van Riga hoort, zaten de Letten al vroeg in foutenlast en dat brak ze in de spannende slotfase op. Nadat Edgars Krumins met een lay-up 18-17 op het scorebord had gezet, kreeg TeamNL met 26 seconden op de klok balbezit. Kovacevic maakte gelijk met een drive en benutte met zes seconden te spelen een van z'n twee vrije worpen na een fout van Agnis Cevars. De dunk van Ross Bekkering, topscorer met 7 punten, bepaalde de eindstand op 18-20.

31032021 ULE Stop 2 Slagter.jpeg

TeamNL - Novi Sad 17-21

Voor de derde keer in vijf dagen tijd stonden deze twee teams tegenover elkaar. De Nederlanders wonnen de World Tour-finale, de Serviërs de groepswedstrijd van de tweede stop in het derde seizoen van de United League Europe. Het werd een gedenkwaardige finale. TeamNL begon furieus. Na 2 minuten en 40 seconden spelen stond het al 13-7 en had Voorn vier tweepunters raak geknald, plus eentje van Slagter. Maar Novi Sad, de ploeg van 3x3 icoon Dusan Bulut, is niet voor niets al jaren een topteam in 3x3. Punt voor punt werd de 14-8 achterstand weggewerkt en bij 15-15 na en score van Strahinja Milosevic was alles weer mogelijk. De 15-16 van Bekkering werd gevolgd door de zevende Servische fout die Slagter twee vrije worpen opleverde. De voormalig 5-5 international, die als 3x3 speler aan een nieuwe carrière is begonnen, faalde niet (15-18) en pakte daarna meteen een cruciale steal. Een score van Kovacevic en twee drives op rij van Voorn bezorgden de ploeg van bondscoach Brian Benjamin bij 17-21 de tweede hoofdprijs in vijf dagen tijd, dit keer 5000 dollar. Jessey Voorn, goed voor 10 punten, werd uitgeroepen tot MVP.

Voorn: "Dit was mijn eerste finale en mijn beste 3x3 duel tot nu toe. Ik ben er blij mee. We hadden in groepsfase gezien dat Novi Sad agressief begon en daarin wilden wij ze nu aftroeven. Het lukte goed om mijn snelheid uit te buiten. Deze tweede titel in vijf dagen laat zien dat Nederland eraan komt. We worden elk toernooi beter. In Amsterdam hebben we geweldige faciliteiten om te trainen en als je samen hard blijft werken, zullen de resultaten komen."

Na twee stops staat TeamNL tweede in de ULE achter Riga, winnaar van de eerste stop. De uiteindelijke winnaar verdient een ticket voor de World Tour. De volgende stop is op 14 en 15 april, de laatste op 28 april.

Gerelateerde artikelen