!
2020 Jesse Edwards Syracuse.jpg
17 juli 2021

Video: Nederlandse college-talenten over de NCAA en de Orange Lions

Door Luuk von Burg

Deze zomer trainden maar liefst drie talenten mee bij de Orange Lions, die nog volop bezig zijn met hun college carrière. Quinten Post van Boston College, Jesse Edwards van Syracuse en Rienk Mast van Bradley University sloten deze zomer aan bij de nationale seniorenploeg onder leiding van bondscoach Maurizio Buscaglia.

Jesse Edwards

De 21-jarige Amsterdammer kwam via BC Apollo Amsterdam en IMG Academy uit Florida terecht bij topuniversiteit Syracuse University. De basketbalprogramma dat tegenwoordig onder leiding staat van de gerenommeerde oefenmeester Jim Boeheim schopte het 37 keer tot het NCAA eindtoernooi en wist het een keer te winnen. Afgelopen seizoen strandde de Syracuse Orange in de Sweet Sixteen.
Edwards kwam in zijn tweede jaar in 19 wedstrijden tot gemiddeld 8.9 minuten speeltijd, waarin hij gemiddeld 1.9 punten maakte en 2.6 rebounds pakte. "Het heeft even door mijn hoofd gespookt om ook een transfer te maken naar een ander college. Maar ik had met mezelf afgesproken dat aan het einde te bekijken. Tijdens March Madness kreeg ik uiteindelijk meer kansen om mezelf te bewijzen, toen wist ik dat dit de juiste plek was om te blijven", aldus Edwards.

Door de coronapandemie hebben alle college-atleten een extra academisch jaar gekregen. Hierdoor kunnen de atleten ervoor kiezen een jaar extra bij een college te blijven spelen. Ook kunnen de basketballers door de coronacrisis ervoor kiezen een transfer te maken naar een ander college, zonder dat ze daarna een jaar langs de kant moeten zitten. Normaalgesproken is een studentatleet na een transfer een jaar niet speelgerechtigd. Onder andere de Nederlandse talenten Maud Huijbens, Jade Blagrove, Tristan Enaruna, Matt Haarms en Quinten Post maakte gebruik van deze mogelijkheid.

Quinten Post

Met teamgenoot Jesse Edwards wordt Post in 2018 kampioen van Nederland met BC Apollo Amsterdam in de leeftijdscategorie U18. Daarna vertrekt hij naar Berlijn om in de jeugdopleiding van de Duitse topclub Alba Berlin in te stromen. Na een jaar in Berlijn komt hij terecht bij Mississippi State University, waar hij twee seizoenen voor uitkomt. In zijn Sophomore year (tweede jaar, red.) komt hij in 31 wedstrijden tot gemiddeld 8.7 minuten, 2.8 punten en 2.1 rebounds. "De keuze voor Boston College is dan ook gemaakt om meer te gaan spelen", legt de 21-jarige Post uit.

Rienk Mast

Al op zijn zeventiende debuteerde hij bij de Orange Lions seniorenploeg in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen. In zijn laatste jaar in Nederland speelde hij serieuze minuten bij Donar Groningen in de Dutch Basketball League, maar na het behalen van zijn VWO-diploma zou hij vertrekken naar Amerika. Het werd Bradley University, maar al voordat hij in de Verenigde Staten aankwam wist hij dat er in het eerste seizoen weinig spelen in zou zitten. Mast scheurde zijn kruisband in de finalereeks van 2019 tegen de Landstede Hammers. Het seizoen erop zou hij als red shirt bij de Bradley Braves de tijd nemen om te herstellen. Volgend seizoen is de 19-jarige Groninger Sophomore (tweedejaars student, red.) en wordt hij bij Bradley University vergezeld door de uit IJmuiden afkomstige Malevy Leons, die overkomt van het junior college Mineral Area College.

Gerelateerde artikelen