U bevindt zich hier: 3x3 Basketball » Evenementen 3x3 » FIBA 3x3 World Cup 2019

Van 18 t/m 23 juni vindt de FIBA World Cup 2019 plaats op het Museumplein in Amsterdam. Twintig mannen- en twintig vrouwenteams strijden op de bakermat van het Nederlandse basketball tegen elkaar om de wereldtitel 3x3 basketball. De WK 3x3 basketball vindt plaats tijdens de Urban Sports Week Amsterdam.

Terug naar 2017: een uitverkocht stadion, de stralende zon en een ‘’urban sfeer’’ op het Museumplein tijdens de EK 3x3 Basketball. Het publiek houdt zijn hart vast tijdens de zinderende troostfinale, waar de Oranje leeuwinnen met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten met de bronzen plak. De Nederlandse heren eindigen op de zevende plek in Amsterdam, maar worden een jaar later tweede op de World Cup in Manilla.

Het deelnemersveld bestaat in juni uit twintig landen, waarvan er tot nu toe zeventien bekend zijn. De laatste drie plekken worden ingevuld door de winnaars van de extra kwalificatie. Tot nu toe hebben zich geplaatst:

Mannen: Nederland, Servië, Verenigde Staten, Turkije, Zuid-Korea, Rusland, Mongolië, Ukraine, Estland, Slovenië, China, Qatar, Japan, Letland, Brazilië, Polen, Litouwen.

Dames: Nederland, China, Hongarije, Letland, Turkmenistan, Frankrijk, Japan, Andorra, Zwitserland, Mongolië, Roemenië, Iran, Tsjechië, Rusland, Oekraïne, Indonesia, Italië,

Breedtesport en topsport
Naast de topsport vindt er in aanloop naar de WK een landelijke 3x3 beweging plaats onder de naam #WeHere. Waarbij de NBB in samenwerking met vijftien deelnemende gemeentes op de basisscholen, middelbare scholen en op pleintjes 3x3 activiteiten organiseert. De beste teams uit de gemeentes spelen de NK’s tijdens de WK 3x3.

Olympische discipline
Een Olympisch debuut voor 3x3 basketball op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Een historisch moment voor deze sport waarvan de spelers letterlijk ‘from the streets’ kunnen doorgroeien naar deelname aan de Olympische Spelen. Deze beslissing van het IOC zorgt voor een grote impuls in de kwaliteit van de (inter)nationale spelers, waardoor het niveau met grote stappen stijgt. Voor Nederland biedt dit een prachtige kans om zichzelf als basketballend land op het hoogste niveau te laten zien.

WK Basketball 3x3
De WK 3x3 Basketball wordt georganiseerd in samenwerking tussen de NBB, TIG Sports en House of Sports. Bekijk de eventpage en de hashtag #3x3WC om op de hoogte te blijven van alle updates rondom het evenement. Zorg dat je er deze zomer bij bent en moedig de Nederlandse helden naar de overwinning! Tickets voor de WK 3x3 Basketball zijn nu verkrijgbaar op deze pagina.

Urban Sports Week Amsterdam
Van 19 t/m 23 juni 2019 is Amsterdam het decor van de derde editie van de Urban Sports Week Amsterdam (USWA). In de stad vindt een groot aantal events plaats, variërend van wedstrijden en kampioenschappen tot demo’s en clinics in urban sports zoals BMX, inline-skating, skateboarding en 3x3 basketball. Tijdens USWA komen urban sports, lifestyle en cultuur samen. De Urban Sports Week Amsterdam is een initiatief van de gemeente Amsterdam, Topsport Amsterdam, TIG Sports en urban communities in de stad. Van 18 t/m 23 juni vindt hier ook de FIBA 3x3 World Cup 2019 plaats, waar gestreden zal worden om de wereldtitel in het 3x3 basketball. Meer informatie over de USWA via www.uswa.nl #USWA2019

 

NBB video

 

  -  

Meer »

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF