!
_DSC6511.jpg

5-5 Internationaal scheidsrechter

Kennis Hub

Arbitrage

5-5 Internationaal scheidsrechter

Internationaal scheidsrechter.jpg

Als wedstrijden leiden echt jouw passie is en je je voldoende hebt ontwikkeld als landelijk scheidsrechter, kan de Nederlandse Basketball Bond jou opgeven als internationaal scheidsrechter.

Antio Sinterniklaas (oud internationaal scheidsrechter): “Het is bijzonder dat je met je sport bezig bent, misschien niet als speler, maar als scheidsrechter probeer je het spel te begrijpen op topniveau. Je moet goed met mensen om kunnen gaan, daarnaast moet je ook het spelletje kunnen begrijpen. Daarnaast moet je spelregelkennis hebben, conditie hebben, enzovoort. Je moet beginnen met een passie voor het spel. Daarnaast moet je het maximale eruit halen en je moet zelf kritisch zijn.

Wat fluit je als Internationaal scheidsrechter?

De Nederlandse Basketballbond geeft elke twee jaar een aantal scheidsrechters op als internationaal scheidsrechter. Deze scheidsrechters worden ingezet tijdens verschillende toernooien, zoals World Championships, European Championships of andere internationale toernooien.

FIBA-licentie

Een scheidsrechter wordt opgegeven voor verschillende FIBA Camps. Op deze Camps wordt de scheidsrechter bekeken door officials van FIBA, zij zullen beoordelen of de scheidsrechter een FIBA-licentie krijgen. Met een FIBA-licentie is de scheidsrechter gerechtigd om te fluiten op internationale toernooien.

Internationaal scheidsrechter zijn is topsport en vraagt veel van een scheidsrechter. Het vraagt veel van de motivatie en beschikbaarheid van een scheidsrechter. De Nederlandse Basketball Bond bekijkt daarom iedere twee jaar opnieuw welke scheidsrechters worden voorgedragen.