!
2000208_Publiek bedanken_MAURICE_AARTS-0466.jpg

Ouders

Kennis Hub

Positieve sportcultuur

Ouders

Ouders spelen een hele belangrijke rol in het leven van sporters en dus ook in de sportbeleving van hun kind. Denk aan het gedrag langs de lijn, de gesprekken tijdens de autoritjes van en naar de trainingen en wedstrijden, maar ook thuis aan de keukentafel. Het gedrag van de ouders in deze situaties wordt bepaald door hun ideeën over presteren, hun verwachtingen en wat zij denken dat de ideale support van ouders is.

Aandacht voor ouders

Kinderen hebben ouders nodig om te kunnen sporten. Financieel, voor vervoer, maar ook voor emotionele steun bij bijvoorbeeld tegenslag. Door zowel de tips als het negatieve commentaar van ouders kan bij kinderen het plezier in sporten afnemen. Ouders blijken meer invloed op het sportgedrag van kinderen te hebben dan de coach. Ze hebben invloed op het zelfvertrouwen van de jeugdsporter, de wedstrijdspanning en de motivatie van het kind. Genoeg reden dus om het contact met de ouders niet uit de weg te gaan!

Het gedrag van enkele ouders is coaches soms een doorn in het oog. Ze zijn mondig, vragen aandacht en doen dingen verkeerd. ‘Brengen, halen en betalen’ horen we coaches zeggen over wat ze het liefst van ouders willen. Maar helaas werkt het zo niet. Ouders zijn een belangrijke schakel in het proces van het sportende kind. Je kunt ze niet afdoen met een louter ‘logistieke rol’. Als je op een goede manier met ouders kunt samenwerken, kun je er als coach juist je voordeel mee doen.

Maar hoe kunnen we dan wel omgaan met de ouders? Er zijn gelukkige meerdere tools om werk te maken van ouders op de vereniging. Dit geeft inspiratie voor jullie vereniging hoe jullie om kunnen gaan met ouders. Want, als je werk maakt van ouders, verandert iets negatiefs, in iets positiefs! Ouders die zich betrokken voelen bij de club, zullen zich ook eerder inzetten vóór de club.

Ouders van talenten

Ouders van toptalenten spelen een grote rol in de sportbeleving van hun kind. Zij geven belangrijke, soms doorslaggevende, steun op de achtergrond. Blijkt een kind een talent te zijn en komt het in aanmerking voor specialistische opleidingen? Dan vergt dat veel inspanning van ouders en her kind

Ouders van toptalenten vragen een andere aanpak dan reguliere ouders. Er zijn tips voor hoe om te gaan met ouders van toptalenten.