!
2019_scheidrechters_WeekvdScheidsrechter.jpg

Loopbaan van een scheidsrechter

Kennis Hub

Arbitrage

Loopbaan van een scheidsrechter

Toen James Naismith in 1891 begon met basketball was dat met twee perzikmanden en twee teams van vijf spelers. Vandaag de dag wordt 5-5 basketball dan ook door velen nog gezien als de basis van het spel.

In 1891 had basketball dertien spelregels. Door de jaren heen heeft het spel zich enorm ontwikkeld tot een spectaculair spel en ondertussen staan er vijftig artikelen in het spelregelboekje voor het 5-5 basketball, maar ook het rolstoelbasketbal en het 3x3 basketball hebben zich in rap tempo ontwikkeld.

Scheidsrechters maken heel veel goede beslissingen én het zijn van scheidsrechter is een goede beslissing. Het zijn van scheidsrechter is leuk en uitdagend. Een scheidsrechter is, samen met het team van wedstrijdofficials, verantwoordelijk voor het sportief en eerlijk laten verlopen van wedstrijden.

Als scheidsrechter sta je midden in de sport, begeleid je wedstijden tot een goed einde en bewaak je de sportiviteit van een wedstrijd. Scheidsrechters zijn nodig op alle niveaus, zowel bij jeugdwedstrijden als op internationaal niveau worden scheidsrechters ingezet. Doorgroeimogelijkheden genoeg!

Waar ligt jouw grens?

Zonder scheidsrechters, geen competitie. Op alle niveaus zijn daarom scheidsrechters nodig. Er zijn scheidsrechters die fluiten bij hun vereniging, maar ook scheidsrechters die de hele wereld over reizen met hun tenue in de koffer. Het fluiten van wedstrijden is elke wedstrijd weer een uitdaging, je weet nooit wat een wedstrijd te bieden heeft, hoe teams reageren op jouw beslissingen en hoe de samenwerking met jouw collega(‘s) zal verlopen.

Samen werken we richting jouw eindpunt, waar deze dan ook mag liggen. Misschien leid jij prachtige wedstrijden op jouw vereniging maar er zijn doorgroeimogelijkheden genoeg, misschien pak jij over enkele jaren jouw koffer wel voor de Olympische of Paralympische Spelen.

5-5 Basketball

Voor 5-5 wedstrijden zijn twee of drie scheidsrechters nodig. Om te mogen fluiten heb je een diploma of licentie nodig, afhankelijk van het niveau van de wedstrijd. Voor het fluiten van wedstrijden bij jouw eigen vereniging volstaat een diploma Basketballscheidsrechter 2. Deze kan je halen bij jouw vereniging. Neem contact op met de scheidsrechter contactpersoon van jouw vereniging, of een bestuurslid van jouw vereniging om de mogelijkheden te bekijken.

Als je wilt fluiten bij andere verenigingen en wilt worden aangesteld door de NBB, dan heb je een licentie nodig. Een licentie is een toestemming van de NBB om op een bepaald niveau te mogen fluiten, doordat je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De basis voor het verstrekken van een licentie is het bezitten van een scheidsrechter diploma.

Om een diploma te halen heeft de NBB-scheidsrechtersopleidingen ontwikkeld:

Basketballscheidsrechter 2 – voor het fluiten van wedstrijden bij jouw eigen vereniging

Basketballscheidsrechter 3 – voor het fluiten van door NBB aangeschreven wedstrijden op afdelingsniveau

Basketballscheidsrechter 4 – voor het fluiten van door NBB aangeschreven wedstrijden op landelijk niveau

3x3 Basketball

Sinds een aantal jaren is er ook een nieuwe vorm van basketball die razendsnel populair aan het worden is: drie-tegen-drie oftewel 3x3. Hierbij wordt er door twee teams van drie spelers gespeeld op een half basketbalveld en op één basket. Het voordeel van 3x3 is dat je minder spelers nodig hebt, je het ook buiten kunt spelen, het in toernooivorm wordt gespeeld en een wedstrijd maar tien minuten zuivere speeltijd (of tot de 21 punten) duurt.

Hoewel de basis van de sport voortkomt uit het 5-5 basketball hanteert 3x3 ook andere regels dan het traditionele (5-5) basketball. Klik hier voor de officiële 3x3 spelregels

Voor 3x3 wedstrijden zijn twee scheidsrechters nodig. Om te mogen fluiten heb je een diploma of licentie nodig, afhankelijk van het niveau van de wedstrijd. Voor het fluiten van standaard wedstrijden in de 3x3NL League volstaat een 3x3 spelregelbewijs. Als je wilt fluiten op hoger niveau en wilt worden aangesteld door de NBB, dan heb je een licentie nodig. Een licentie is een toestemming van de NBB om op een bepaald niveau te mogen fluiten, doordat je aan bepaalde voorwaarde voldoet. De basis voor het verstrekken van een licentie is het bezitten van een scheidsrechter diploma.

Om een diploma te halen heeft de NBB-scheidsrechtersopleidingen ontwikkeld:

3x3Referee 3 – voor het fluiten van door NBB aangeschreven wedstrijden in de 3x3NL League

Rolstoelbasketbal

Rolstoelbasketbal is al jaren één van de meest aantrekkelijke sporten om te beoefenen met een lichamelijke beperking. De sport is snel, veelzijdig en attractief. Of je nu een aangeboren lichamelijke beperking hebt, op latere leeftijd een beperking hebt gekregen, door een zware blessure niet meer aan jouw reguliere sport kunt deelnemen of rolstoelbasketbal gewoon leuk vindt: iedereen kan rolstoelbasketballen!

Hoewel de basis van de sport voortkomt uit het 5-5 basketball zijn er natuurlijk ook afwijkende spelregels. Zo gaat bijvoorbeeld het dribbelen bij rolstoelbasketbal een beetje anders dan dribbelen bij 5-5 valide basketbal. Klik hier voor de officiële rolstoelbasketbalspelregels

Voor Rolstoelbasketbal wedstrijden zijn twee scheidsrechters nodig. Om te mogen fluiten heb je een licentie nodig. Als je wilt fluiten bij andere verenigingen en wilt worden aangesteld door de NBB, dan heb je een licentie nodig. Een licentie is een toestemming van de NBB om op een bepaald niveau te mogen fluiten, doordat je aan bepaalde voorwaarde voldoet. De basis voor het verstrekken van een licentie is het bezitten van een scheidsrechter diploma.

Om een diploma te halen heeft de NBB-scheidsrechtersopleidingen ontwikkeld:

Rolstoelbasketbalscheidsrechter 3 – voor het fluiten van door NBB aangeschreven wedstrijden rolstoelcompetitie op landelijk niveau zoals toernooidivisies.

Rolstoelbasketbalscheidsrechter 4 – voor het fluiten van door NBB aangeschreven wedstrijden rolstoelcompetitie op landelijk niveau zoals toernooidivisies en Eredivisie.