!
Basketball Nederland.jpg

Organisatie

Home

Organisatie

Organisatie

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is opgericht op 15 juli 1947 en heeft momenteel zo'n 40.000 leden. Zij spelen basketball in competitieverband bij clubs. De overkoepelende organisatie van de NBB is het bondsbureau. Dat is verantwoordelijk voor het uitvoeren van taken op een aantal aandachtsgebieden, zoals Topsport, Basketball Ontwikkeling en Competitie. Het bondsbureau behartigt de belangen van de verenigingen onder andere door het opzetten van een meerjarenbeleid voor topsport, verenigingsondersteuning (o.a. veilig sportklimaat) te bieden en zorg te dragen voor goed lopende competities. 

Bij het beoefenen van basketbalsport staat de competitie centraal. De competitie is onderverdeeld in een mannen-, vrouwen- en rolstoelafdeling. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in niveaus waarbinnen de competities gespeeld worden, namelijk landelijk en op afdelingsniveau. De bond is verantwoordelijk voor de organisatie van de landelijke competities en in de vijf afdelingen (Noord, Noord-Holland, West, Oost en Zuid). Vanwege commerciële belangen wordt de mannen eredivisie georganiseerd door de Dutch Basketball League (DBL). De eredivisie clubs moeten zich wel houden aan procedures en reglementen die vastgelegd zijn door de NBB.

Sinds een aantal jaren maakt het 3x3 basketball in rap tempo furore, naast het traditionele vijf tegen vijf in de zaal. Ook op dat vlak is het bondsbureau een ondersteunende factor, waarbij het zelf een populaire 'pleintjesbasketball' tour organiseert onder de naam 3x3NL Tour.

Missie, visie en beleid

Basketball, de passie van ons allemaal en tegelijkertijd een sport die in Nederland nog veel te klein is. De komende jaren zetten we ons in om de mooiste sport ter wereld en haar omgeving nog leuker, beter en groter te maken. Dat doen we met elkaar en aan de hand van het meerjarenbeleidsplan 2017+.

Missie

Basketball: iedereen, altijd en overal!

Visie

Samen iedereen basketball laten ontdekken, ervaren, ervan genieten en kansen bieden om jezelf te ontwikkelen.

Beleid

MJBP2017+_Handout.jpg


Bezoekadres
Nederlandse Basketball Bond
Kelvinbaan 48
3439MT, Nieuwegein

Postadres
Postbus 2650
3430 GB, Nieuwegein

Telefoon
030 - 20 20 120:

Telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:
Maandag t/m donderdag van 08:30 - 12:30 uur en van 13:00 tot 17:00 uur
Vrijdag van 08:30 - 12:30 uur