!
GAME CHANGERS SMITS.jpg

Boek Game Changers

Historie

Historie

Boek Game Changers

Game Changers – De geschiedenis van basketball in Nederland

In het jaar dat de Nederlandse Basketball Bond 75 jaar bestaat, verschijnt het boek Game Changers – De geschiedenis van basketball in Nederland. Samengesteld en grotendeels geschreven door Jacob Bergsma, Frits van Rijn en Mart Smeets en mogelijk gemaakt door Arko Sports Media en Bob van Oosterhout.

Alexander Wolff van het toonaangevende Amerikaanse sportmagazine Sports Illustrated schreef over de drie samenstellers: “De drie Nederlanders die in mijn ogen het meest geven om basketball. Het is een Dream Team.” Zelden is een bondsjubileum in de sport gevierd met de publicatie van zo’n fraai en veelomvattend standaardwerk.

Dankzij Game Changers wordt duidelijk dat basketball in Nederland al veel langer bestaat dan de 75ste verjaardag van de NBB doet vermoeden. Al in 1896 werd er voor het eerst in een Nederlandse krant over basketbal bericht. Het boek maakt vanaf dat moment een reis door Nederland langs de plekken waar de sport op uitgesproken momenten in de tijd populair was en tot de verbeelding sprak. Per locatie worden in chronologische volgorde bijzondere en onthullende verhalen verteld. Van Amsterdam via Utrecht, Delft, Haarlem, Rotterdam, Leiden, Den Bosch en Groningen gaat het naar Den Helder en Weert.

Ook de buitenlandse invloeden op het Nederlands basketball komen uitvoerig aan bod. De wisselwerking met Amerika, waar Rik Smits en Francisco Elson tot iconen van de sport uitgroeiden, zo goed als de invloed van Surinaamse spelers op de Nederlandse competitie.

Tussen de steden door is er ruimte voor thematische onderwerpen. Stijlpastoor Arno Kantelberg bespreekt de ontwikkelingen van de mode in het basketball en kiest de tien mooiste shirts uit de historie. Game Changers presenteert daarnaast met trots de Canon van het Nederlandse basketball in 75 vensters. En als klap op de vuurpijl een lijst van 75 iconische Game Changers, mensen die de sport in Nederland een eigen gezicht hebben gegeven. Deze iconen zijn gekozen door 75 mensen van naam en faam uit het hedendaagse basketball.

Game Changers is een journalistiek boek. Het boek presenteert een breed scala aan onderwerpen. Vastgelegd in een niet aflatende stroom van bijzondere verhalen, die vaak vertederen, maar soms ook verbazen en af en toe schuren. Het zijn stuk voor stuk verhalen die de ogen openen. Verhalen die de historie levend houden.

GAME CHANGERS SMITS.jpg

In totaal figureren bijna 2.000 mensen in ‘Game Changers’, onder hen alle grote namen, zoals Kees Akerboom, Ton Boot en Carla de Liefde. Zij delen de spotlights met bijvoorbeeld Gertjan van der Linden (in 1990 uitgeroepen tot de beste rolstoelbasketballer ter wereld) en de nieuwe sterren van de urban variant 3x3.

Game Changers is een diepgravend boek. Uitvoerig worden leven en werken van NBB-oprichter Dick Schmüll uit de doeken gedaan. Daarnaast komen meerdere prestaties door de decennia heen in een ander daglicht te staan door het journalistieke spitwerk van de auteurs. De vierde plaats tijdens het EK van 1983 – een topprestatie van een Nederlands 5-5-team – krijgt extra reliëf doordat nauwgezet wordt uitgeplozen hoe de Nederlandse bondscoach Vladimir Heger zijn ploeg volledig berekend naar

de halve finales loodste. Game Changers zit ook aan boord van de KLM-vlucht die in 1949 het Nederlands team naar Caïro brengt om daar – vreemd genoeg – het Europees kampioenschap te spelen. De carrière van Rik Smits wordt belicht vanuit het standpunt van de Amerikaanse sportjournalistiek.

De hoogtijdagen van het Nederlands basketball krijgen volop de ruimte. Die dagen lagen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Mart Smeets portretteert samen met voormalig Ajax-directeur Frank Kales hun toenmalige coach Jan Janbroers, die aan de basis stond van de professionalisering van basketball in Nederland. Game Changers geeft aansluitend een vaak onthullend inkijkje in de royaal gesponsorde teams van Den Bosch, Leiden en Groningen. Daarmee ontstaat een eerlijk tijdsbeeld, waarin de sport op zijn hoogtepunt naar de juiste balans op zoek was.

Leiden 01

Game Changers – De geschiedenis van basketball in Nederland leunt in zijn samenhang feitelijk op vier elementen. Het boek bevat ruim 70 bijzondere en diepgravende verhalen. Daarnaast worden 378 schitterende foto’s gepresenteerd, die voor het grootste gedeelte niet eerder in Nederlandse media zijn gepubliceerd. De foto’s zijn gemaakt door bekende basketbalfotografen zoals Peter Smeets, Sander Faassen, Luka de Kruijf, Taco van der Eb, Michael Rosa en vele anderen.

De derde component van het boek wordt gevormd door statistische informatie. In 71 verschillende staatjes worden ontwikkelingen in het basketball op een grafische manier inzichtelijk gemaakt.

Tot slot groeit Game Changers uit tot een papieren museum door de presentatie van tal van historische kledingstukken en voorwerpen: van gedragen shirts tot gebruikte schoenen, van kampioensmedailles tot sponsorvaantjes, van platenhoezen tot programmaboekjes. Corina Soethof legde alles in haar studio onder de camera. Voor de samenstelling van Game Changers hebben verzamelaars zoals Ron Richel en Ad Smits vele unieke documenten beschikbaar gesteld, zoals het eerste profcontract van Rik Smits in de NBA bij de Indiana Pacers.

De vier inhoudelijke elementen – verpakt in een eigentijdse vormgeving – maken dat Game Changers – De geschiedenis van basketball in Nederland met recht een papieren monument voor de basketbalsport mag worden genoemd!

Bekijk en bestel het boek hier: https://www.sportsmedia.nl/game-changers.html