!
20191114_Refs_MAURICE_AARTS-1129.jpg

5-5 Verenigingsscheidsrechter

Kennis Hub

Arbitrage

5-5 Verenigingsscheidsrechter

5-5 Verenigingsscheidsrechter.jpg

Als verenigingsscheidsrechter geef je leiding aan wedstrijden op je eigen vereniging. Een uitdagende taak! Je begeleidt de wedstrijd, samen met een collega-scheidsrechter, naar een goed einde en zorgt dat de wedstrijd eerlijk verloopt. Je vereniging gaat jou helpen als verenigingsscheidsrechter. Zij zullen je ook inplannen.

Een wedstrijd fluiten kan soms best spannend zijn. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent van de spelregels en wat je moet doen. In het Basisboek voor Basketbalscheidsrechters staat beschreven wat van jou verwacht wordt. Lees deze dan ook door voordat je gaat fluiten. Ook de Tien tips voor en verenigingsscheidsrechter (van internationaal 5-5 scheidsrechter Antio Sinterniklaas) zullen jou helpen bij je eerste wedstrijd(en).

Hoe wordt je verenigingsscheidsrechter?

Dat het fluiten leuk is, moet je ervaren. Dat doe je het beste tijdens een wedstrijd of een training! Pak dus een keer een fluitje tijdens de training en ervaar hoe leuk het is om leiding te geven aan het spel. Fouten maken mag! Zeker in het begin. Yermo Abrahams (verenigingsscheidsrechter): “Ik ben gevraagd om te fluiten bij mijn vereniging, dus ik ben daar gaan staan en begon mee te rennen en dat bleek leuk te zijn.”

Wanneer je bij je vereniging aangeeft scheidsrechter te willen worden, zullen zij jou opgeven voor de Basketbalscheidsrechter 2-opleiding (BS2-opleiding). Deze opleiding bestaat vooral uit praktijkwedstrijden onder begeleiding van een praktijkbegeleider, zo kan je leren wat het fluiten is.

Verenigingsscheidsrechters fluiten in een scheidsrechtershirt van de vereniging, wat kan worden aangeschaft bij Basketballdirect.com.
Wil jij verenigingsscheidsrechter worden of wil je meer informatie over het zijn van verenigingsscheidsrechter? Twijfel dan niet en vraag de scheidsrechters contactpersoon van jouw vereniging hiernaar!

Toekomstperspectief

Als je het fluiten van wedstrijden onder de knie begint te krijgen, smaakt dat waarschijnlijk naar meer. Jij bepaalt zelf welke kant je vervolgens op wilt gaan. Blijf je bij de vereniging fluiten? Of wil je een stapje omhoog? 5-5 Afdelingsscheidsrechter is dan waarschijnlijk de volgende stap. Of wil je misschien 3x3 scheidsrechter, of Rolstoelbasketbalscheidsrechter worden? Yermo: “Het is mijn ambitie om in Tokyo te fluiten bij het 3x3 en international te worden.”

UPDATE 2023

Yermo is ondertussen 24 jaar en fluit nu als stagiaire in de hoogste Nederlandse competitie, de BNXT League.