!
PilotVersneldInnemen-dec23

Pilot Versneld Innemen

Kennis Hub

Arbitrage

Pilot Versneld Innemen

De NBB test sinds het seizoen 2023-2024 een nieuwe regel. In de pilot 'Versneld Innemen van de Bal' kijkt de bond of het haalbaar en zinvol is deze regel, die over komt waaien vanuit Spanje, te implementeren.

Kijk hier voor het handboek van deze nieuwe regel: Pilot Versneld Innemen van de Bal

De regel in het kort

Bij verschillende overtredingen (géén persoonlijke fouten!) die een team op zijn aanvalshelft begaat, moet het aanvallende team de bal op de grond leggen en daarmee aan het andere team geven. Het andere team mag dan, zonder tussenkomst van een scheidsrechter, meteen de bal innemen. De scheidsrechter eist de bal wél op als er een time out of wissel (tijdig) is aangevraagd.

Voor wie geldt de regel?

De pilot startte in de MU12 eredivisie. In de tweede competitiehelft (vanaf januari 2024) spelen de volgende competities óók met de regel:

  • X12 3e Divisie, poule 02
  • VU14 1e Divisie
  • X14 3e Divisie, poule 11
  • MU16 Eredivisie, poule A en B
  • VU16 2e Divisie, poule 05

Vragen en evaluatie

Teams in de competities waar de regel geldt, ontvangen een uitnodiging om met de NBB over de nieuwe regel in gesprek te gaan. De bond kijkt vervolgens of- en hoe die een vervolg krijgt in komende jaren.

Voor vragen over de regel kunnen coaches en verenigingen contact opnemen met pim.de.vries@basketball.nl (Medewerker Team Competities) en/ofjoost.vennema@basketball.nl (Medewerker Opleidingen en Basketball Ontwikkeling).