Frances Hesselbein (1915-2022): Een gemeenschap die belang hecht aan inclusie moet altijd ja kunnen antwoorden op de vraag; “Als ze naar ons kijken, herkennen ze dan zichzelf?”
Sport heeft de waanzinnige kracht om mensen te verbinden en uit isolement te halen, maar om dit te bereiken zal iedereen zich welkom moeten voelen bij de club. Helaas is dit niet altijd het geval. Daarom is de Nederlandse Basketball Bond een aantal projecten gestart om ervoor te zorgen dat elke basketballer in Nederland zich thuis voelt bij hun club. Op deze pagina houden we je op de hoogte van deze projecten en verdere ontwikkelingen.
Om een goed inzicht te krijgen van het huidige basketball landschap heeft de NBB in samenwerking met NOC*NSF en onderzoeksbureau Verion een survey uitgezet. De resultaten hiervan zullen ons vertellen welke mate van D&I er op dit moment al bij clubs is en wat voor aanpak we zullen moeten ontwikkelen om dit zo effectief mogelijk te verhogen.
Enthousiaste leden hebben ook de mogelijkheid om onze D&I-medewerker te benaderen om te kijken wat zij kunnen doen om D&I bij hun club op de agenda te krijgen (lars.van.leeuwen@basketball.nl).
“Als je naar een ander wijst wijzen er altijd drie vingers naar jezelf.” Dus, als wij het basketball landschap inclusiever en meer divers willen krijgen zullen we eerst goed naar onze eigen organisatie moeten kijken. Hierbij worden we ondersteund door Elemental Strategy. Na een assessment van de huidige situatie binnen de NBB en het identificeren van verbeterkansen en barrières hebben we de volgende vervolgstappen geïdentificeerd.
1) D&I roadmap maken. We hebben nulmetingen van ervaringen van onze leden en interne D&I. Nu is het tijd om doelen in de tijd weg te zetten en het proces naar deze doelen te beschrijven. Hieronder kunnen vallen;
Samen met zo’n tien andere Nederlandse sportbonden en NOC*NSF zijn we gestart met het project ‘Onze Club Is Van Iedereen’ (OCIVI). Binnen Onze club is van iedereen gaan deze sportbonden aan de slag met procesbegeleiding en een concreet trainingsprogramma voor sportclubs. Dit trainingsprogramma richt zich op bewustwording rondom diversiteit binnen de sportclub, op het gezamenlijk bepalen en handhaven van de norm “Hoe gaan we met elkaar om?” en op het vergroten van het handelingsperspectief van bestuurders, trainer-coaches en scheidsrechters.
Naast OCIVI doet de NBB ook mee aan een EU-gefinancierd project wat door Erasmus Universiteit wordt uitgevoerd. In dit project zal de Erasmus Universiteit onderzoek doen naar de werkzame onderdelen van bestaande programma’s op het gebied van anti-discriminatie en inclusie – OCIVI is een voorbeeld van zo een bestaand programma – en zal zij met deze kennis een nieuw programma schrijven waarin het beste van alle bestaande programma’s wordt gecombineerd. Vervolgens zullen sportbonden, waaronder dus de NBB, dit programma inzetten bij de eigen sportclubs. Hierdoor positioneert de NBB zichzelf helemaal vooraan als het gaat om ontwikkelingen op het gebied van stimulering van D&I.
Lees je dit en denk je “ik wil nu al beginnen om Diversiteit & Inclusie bij mijn club te stimuleren”, dan kan dat natuurlijk! Zie het stroomschema hieronder om met een trajectbegeleider D&I in contact te komen. Samen met de trajectbegeleider kan men tot de juiste aanpak voor hun club komen.
Wil je nog meer weten?
Als je meer wilt weten over Diversiteit & Inclusie binnen de NBB? Dan kun je contact opnemen met de D&I-medewerker van de NBB (lars.van.leeuwen@basketball.nl).
Benieuwd naar de focuspunten voor 2025 voor diversiteit en inclusie.
Deze vind je hier.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Bekijk onze privacy verklaring.
Stay up to date!
Abonneer je op onze nieuwsbrieven
Het laatste event news en insider informatie voor scheidsrechters en coaches.
Kies je nieuwsbrief