!
Orange Lions_Plaatje

Orange Lions

Mannen 5-5

Orange Lions

De senioren 5-5 ploeg van de Orange Lions plaatste zich in 2015 voor het eerst in 26 jaar weer voor het Europees Kampioenschap, waar het met een verdienstelijk optreden (net de groepsfase niet overleefd) internationaal respect afdwong. Twee jaar later lukte het helaas net niet om plaatsing voor EuroBasket 2017 te realiseren. In 2019 haalden de mannen onder leiding van bondscoach Toon van Helfteren de tweede ronde van de kwalificatie voor de FIBA World Cup, na fraaie zeges op basketbalgrootmachten Kroatië en Italië. Wederom een bewijs dat de mannen stappen hebben gezet, met als uiteindelijke doel structureel deel uit te gaan maken van de Europese top en toekomstige deelname aan de Olympische Spelen.

Onder leiding van de Italiaan Maurizio Buscaglia slaagde het Nederlands mannenteam erin zich te plaatsen voor het door de coronacrisis naar 2022 verplaatste EuroBasket. In een sterke kwalificatiepoule met Turkije, Zweden en Kroatië eindigden de Orange Lions op de tweede plek, ruim voldoende voor kwalificatie. Bij het EK eindigde Nederland als 22ste van de 24 deelnemende landen. Na het EK is de samenwerking met Buscaglia beëindigd. Hij werd vervangen door interim-coach Radenko Varagic die de laatste twee windows van de kwalificatie voor de FIBA World Cup 2023 met een drastisch verjongde selectie voor zijn rekening nam. Nederland kon zich toen al niet meer plaatsen voor het WK.

Inmiddels is met Arik Shivek een nieuwe bondscoach aangesteld. De Israëliër Shivek heeft een mooie cv als internationale coach en werkte de afgelopen jaren in Nederland als hoofdcoach van de Orange Lions Academy. Zijn eerste was het Preolympisch Kwalificatie Toernooi van 13 t/m 20 augustus 2023 in Turkije. Nederland won daar van België, maar verloor van Zweden en Kroatië en is uitgeschakeld voor deelname aan de Spelen in 2024.

Op 23 februari 2024 staat de eerste wedstrijd in de kwlaificatiecyclus voor EuroBasket 2025 op het programma. Nederland speelt dan uit tegen Groot-Brittannië.

FIBA_OPQT2023_NED_SWE_08_13_004_fullres (1)

Selectie

2021 W1 ITA NED Keye drive.jpg

Programma

22 EK TSJ NED Franke drive.jpg

Historie

Jito Kok

Tickets