!
Basketball Algemeen.jpg

Vertrouwenscontactpersoon

Veilige Sport

Vertrouwenscontactpersoon

Als bond hebben wij een eigen vertrouwenscontactpersoon. Deze is bereikbaar voor iedereen binnen de basketbalsport met vragen en/of zorgen over grensoverschrijdend gedrag of als je hier melding van wil maken. Een vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee, geeft raad, en kent het sport netwerk, maar is géén hulpverlener en doet geen onderzoek bij incidenten.

Wanneer kan je contact opnemen?

Grensoverschrijdend gedrag kunnen zaken zijn die gaan over (seksuele) intimidatie maar ook over pesten, discriminatie, agressie, doping of matchfixing,. Alles dat jij als melder belangrijk vindt, mag je melden. Heb jij het gevoel dat iemand over jouw grenzen is gegaan? Of dat dit in de toekomst dreigt te gebeuren? Is er iets gebeurt waar je even over wil praten? Of iets waarbij je advies wil vragen? In deze gevallen kan je contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon van de NBB. Als melder is het mogelijk om anoniem te blijven.

Wie zijn onze Vertrouwens Contact Personen?

Je kan contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon van jouw sportvereniging. Wanneer je vereniging geen vertrouwenscontactpersoon heeft, of je wil liever iemand anders spreken, kan je contact opnemen met één van de vertrouwenscontactpersonen van de NBB.

Raisa Paula

RaisaCARD-okt23

"Begin 2022 ben ik begonnen als VCP’er bij de Nederlandse Basketball Bond. Ik heb zin in deze nieuwe uitdaging en sta open voor alle vragen waar jullie mee komen. Om goed voorbereid te zijn, heb ik een training VCP bij NOC*NSF gevolgd. Dus bel (06-18957988) of mail (vcp@basketball.nl) mij en dan gaan we het samen oppakken."

Ivy Critchlow

IvyCARD-okt23

“Ik ben per 1 oktober 2023 VCP’er bij de Nederlandse Basketball Bond. Met mijn ervaring als club- en selectietrainer, en als teammanager, voor de NBB kan ik me een voorstelling maken van de problemen of vraagstukken waar betrokkenen tegenaan kunnen lopen. Ik sta er klaar voor om goed en passend advies uit te kunnen brengen, om zo samen een gezond sportklimaat te verzorgen. Ik ben daarvoor telefonisch bereikbaar via 06-41321278, of (bij geen gehoord) per mail: vcp@basketball.nl.”

Chris van Dam

ChrisCARD-okt23

“Ook al ben ik nieuw bij de NBB, ik heb al enkele jaren ervaring als VCP’er bij andere bonden. Ik ben namelijk sinds 2019 als vertrouwens contactpersoon actief voor de Biljartbond (KNBB) en Karatebond (KBN). Ik ben zeer enthousiast over wat wij als VCP’ers toe kunnen voegen en daarom breng ik die dienst graag naar de Nederlandse Basketball Bond. Je kunt mij bereiken via 06-54347261, of per mail: vcp@basketball.nl.”

Centrum Veilige Sport Nederland

Vind je het prettiger om contact op te nemen met iemand buiten de NBB, dan kun je contact opnemen met Centrum Veilige Sport Nederland. Je kunt ook anoniem een melding doen via SpeakUp. Je komt dan in Contact met Centrum Veilig Sport Nederland, of de vertrouwenscontactpersoon van de NBB. Bij een anonieme melding kunnen we met je meedenken hoe de situatie gestopt kan worden.

Wat gebeurt er als je contact opneemt?

De vertrouwenscontactpersoon van de Nederlandse Basketball Bond staat voor je klaar om in vertrouwen je verhaal aan te horen. De vertrouwenscontactpersoon luistert naar wat er gebeurd is (of dreigt te gebeuren) en wat je kwijt wilt. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

De vertrouwenscontactpersoon zal, als jij daar behoefte aan hebt, meedenken over vervolgstappen. Met hun ervaring en netwerk kunnen vertrouwenscontactpersonen je helpen met je vraag of situatie. De vertrouwenscontactpersoon kan inschatten welke hulp of instantie het beste zou passen. Het is ook mogelijk om alleen je verhaal te vertellen aan de vertrouwenscontactpersoon. Dit kan eventueel anoniem.