!
_A3H1804.jpg

5-5 Landelijk scheidsrechter

Kennis Hub

Arbitrage

5-5 Landelijk scheidsrechter

Wat fluit je als Landelijk scheidsrechter?

Als landelijk scheidsrechter word je ingezet bij wedstrijden buiten je eigen vereniging. Je zorgt voor voldoende sportiviteit en respect tijdens wedstrijden in de eerste divisie mannen senioren, de promotiedivisie senioren en eredivisiewedstrijden van zowel de vrouwen als de oudste jeugd. Met één of twee collega scheidsrechters én een team van tafelofficials (eventueel een commissaris), begeleiders en beoordelaren, leid jij de wedstrijd.

Als landelijk scheidsrechter kan je worden ingezet in de 2PO klassen (two-person officiating) of in 3PO klassen (three-person officiating). Meer informatie over 2PO en 3PO is te lezen in de handleidingen van FIBA, die te vinden zijn op de downloadpagina.

Hoe wordt je Landelijk scheidsrechter?
Landelijk scheidsrechter.png

Michiel van Beers (Landelijk scheidsrechter): “Je moet het spelletje snappen en je moet communicatief sterk zijn. Er zijn veel spelers en coaches die iets van je willen weten en daar moet je ook mee kunnen communiceren.”

Om te mogen fluiten als landelijk scheidsrechter moet de Basketbalscheidsrechter 4-opleiding (BS4-opleiding) succesvol worden afgerond. De BS4-opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte: Het theoriegedeelte bestaat uit acht workshops, het praktijk gedeelte bestaat uit het fluiten van wedstrijden onder begeleiding van ervaren praktijkbegeleiders.

Wil je meer weten over de BS4-opleiding? Klik dan op deze link. Wanneer je de opleiding afrondt, met een Proeve van Bekwaamheid, krijg jij het BS4-diploma.

Na het afronden van de BS4-opleiding dien je een licentie 4 te halen. Dit is een toestemming van de NBB om op een bepaald niveau te mogen fluiten, doordat je aan bepaalde voorwaarde voldoet. Meer informatie over licenties is te vinden op de licentiepagina.

Landelijke stage

Het jaar van een landelijke scheidsrechter wordt traditioneel gestart met de scheidsrechterstage. Deze stage bestaat uit een dag(deel) waarop alle landelijke scheidsrechters gezamenlijk bijeenkomen om het jaar te beginnen. Er worden workshops gegeven met betrekking tot bijvoorbeeld spelregels, game management, en arbitragetechnieken.

Tijdens de landelijke stage worden ook de conditietesten en de spelregeltesten afgenomen, welke behaald moeten worden om de licentie te krijgen/behouden.

De presentaties van de eerder gegeven afdelingsstages, zijn te vinden op de bijscholingspagina.

Kleding

Een landelijk scheidsrechter fluit in een oranje of zwart shirt van Nike, een zwarte pantalon en zwarte zaalschoenen. De de kleur van het shirt wat wordt gedragen is afhankelijk van de speelkleuren van de teams. Belangrijk is dat beide scheidsrechters altijd in hetzelfde kleur shirt fluiten. De officialkleding is te bestellen bij www.basketballdirect.com.

Toekomstperspectief

Michiel van Beers: “FIBA is mijn doel, internationaal fluiten lijkt mij supergaaf. Heel Europa doorreizen voor internationale wedstrijden op echt hoog niveau. Maar voor nu eerst een goede scheidsrechter worden in de BNXT League en daar mijn kwaliteiten laten zien.”

Ook als landelijk scheidsrechter zijn er voldoende richtingen om jezelf te ontwikkelen, 3x3-scheidsrechter of Rolstoelbasketbalscheidsrechter behoren daarbij tot de mogelijkheden. Deze richtingen zijn overigens prima te combineren met jouw taak als landelijk scheidsrechter. Ook kan je doorgroeien tot 5-5 internationaal scheidsrechter, hiervoor is het niet mogelijk jezelf aan te melden, je kunt hiervoor enkel gevraagd worden.