!
2019_3x3NL_Edith-Oudshoorn.jpg

3X3 scheidsrechter

Kennis Hub

Arbitrage

3X3 scheidsrechter

Wat fluit je als 3x3-scheidsrechter?

Een 3x3-scheidsrechter fluit wedstrijden tijdens de 3x3NL League en andere door de NBB georganiseerde 3x3 evenementen. Bij 3x3 is veel contact toegestaan. Met twee scheidsrechters per wedstrijd wordt de sportiviteit en respect bewaakt en worden de spelregels nageleefd.

Hoe word je 3x3 scheidsrechter?
3X3 scheidsrechter.png

Om te mogen fluiten tijdens 3x3 wedstrijden moet de 3x3 Referee niveau 3-opleiding (3x3R3-opleiding) succesvol worden afgerond. De 3x3R3-opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte: Het theoriegedeelte bestaat uit drie workshops, het praktijk gedeelte bestaat uit vier praktijkopdrachten.

3x3 scheidsrechtersstage

Het jaar van een 3x3 scheidsrechter wordt traditioneel gestart met de scheidsrechterstage. Deze stage bestaat uit een dag(deel) waarop alle 3x3 scheidsrechters gezamenlijk bijeenkomen om het jaar te beginnen. Er worden workshops gegeven met betrekking tot bijvoorbeeld spelregels, game management, en arbitragetechnieken.

De presentaties van de eerder gegeven afdelingsstages, zijn te vinden op de bijscholingspagina.

Kleding

Een 3x3 scheidsrechter fluit in de regel in een grijs shirt van PEAK. Naast het grijze shirt fluit een 3x3 scheidsrechter in een zwarte korte met zwarte sportschoenen.

De officialkleding is te bestellen in de Basketbalshop.

Toekomstperspectief

Een 3x3-scheidsrechter zal beginnen als lokale scheidsrechter. Een lokale scheidsrechter fluit 3x3 evenementen. Bij voldoende kwaliteit en beschikbaarheid kan een scheidsrechter doorgroeien tot elite scheidsrechter. Een elite scheidsrechter wordt door de Nederlandse Basketball Bond aangesteld om voorrondes en finales te leiden. Daarna kan een scheidsrechter doorgroeien tot senior-scheidsrechter, welke een begeleidende en coördinerende rol heeft. Tot slot kan een scheidsrechter voorgedragen worden door de NBB om op te gaan voor zijn/haar FIBA-licentie en te fluiten tijdens internationale toernooien.