!
Nederlandse basketball bond.jpg

Carla de Liefde trofee

Competities

Competitie-evenementen

Carla de Liefde trofee

De nationale beker bij de vrouwen heet sinds 2010 de Carla de Liefde Trofee. Het verbinden van haar naam aan de trofee voor de bekerwinnaar is een eerbetoon aan een van de beste Nederlandse speelsters ooit. De Liefde werd nationaal en internationaal geroemd om haar techniek, atletisch vermogen, snelheid, leiderschap, spelinzicht en een nooit verzakende inzet.

De in 2006 op 56-jarige leeftijd overleden Carla de Liefde, in het dagelijks leven lerares lichamelijke opvoeding, basketbalde haar hele leven bij de club waar ze op 14-jarige leeftijd als basketbalster begon: B.O.B. in Oud-Beijerland. Bij die club, die negentien jaar lang in de eredivisie uitkwam, debuteerde De Liefde al als 16-jarige in het eerste vrouwenteam. Met B.O.B werd ze landskampioen en stond ze in de halve finale van de Europa Cup.

Carla de Liefde kwam maar liefst 185 keer uit voor het Nederlands team. Daarmee staat ze op de lijst van recordinternationals op de tweede plaats achter Anita Blangé. Na haar sportieve carrière ging ze aan de slag als lerares lichamelijke oefening in het voortgezet onderwijs. Ze werkte 25 jaar lang bij een rijksscholengemeenschap in Oud-Beijerland. In de Zuid-Hollandse plaats is een sporthal naar haar vernoemd.

De laatste vijf bekerwinnaars zijn:

2023: Den Helder Suns
2022:
Sportiff Grasshoppers
2020:
Dozy BV Den Helder
2019:
Loon Lions
2018: Solar-systemen Grasshoppers