!
Parijs24-Historie-ArvinDimeo

Historie

Parijs 2024

Historie

Voor zo ver dat mogelijk is voor zo’n jonge sport heeft 3x3 basketball een hele rijke geschiedenis in Nederland. Ons land omarmde als één van de eerste landen ter wereld deze snelle ‘urban’ variant van het spel, waardoor we al snel heel goed werden in 3x3.

FIBA organiseert sinds 2012 bijna jaarlijks een WK 3x3, en hoewel de Nederlandse mannen nog nooit goud wonnen staat Nederland met twee zilveren medailles (2017, 2018) hoog in de medaillespiegel. En niet alleen de mannen doen het goed: de 3x3 Vrouwen wonnen vorig jaar het Europees Kampioenschap. De vrouwen onder 23 jaar werden zelfs wereldkampioen.

Tokyo 2021

Voor Arvin Slagter en Dimeo van der Horst (foto via FIBA3x3.com) zijn de komende Olympische Spelen niet hun eerste. Zij waren er tijdens Tokyo 2021 ook al bij. Nederland won toen 4 van zijn 7 poulewedstrijden maar verloor in de kwartfinale van uiteindelijke zilveren medaille-winnaar Rusland (21-19).

“Je hoort achteraf veel: maar je was er wél bij!”, zou Dimeo van der Horst later zeggen. “Maar wij gaan straks naar Parijs met maar één doel. Ik wil last hebben van die medaille die om mijn nek hangt.”