!
SportiffGrasshoppers-TripleThreaT-Game2-Mei2024
6 mei 2024

WBL Play-Offs 2023-2024 (4): Halve finales - halverwege

De eerste wedstrijden in de halve finales van de play-offs in de Womens Basketball League zijn gespeeld. Favoriet Sportiff Grasshoppers domineert tegen Triple ThreaT, TopKip Lions en Jolly Jumpers zijn in een battle terecht gekomen.

#1 Sportiff Grasshoppers – #4 Triple ThreaT

Boxscore Game 1 (wordt mogelijk nog up to date gebracht)

Boxscore Game 2 (wordt mogelijk nog up to date gebracht)

Sportiff Grasshoppers leidt de series met 2-0

De halve finale tussen Grasshoppers en TTT lijkt niet spannend te worden, aangezien Sportiff al twee keer ruim won: 76-45 en 100 tegen 60.

“Verdedigend was het nog redelijk goed in de eerste helft”, zou Fred Suy, assistent bij Triple ThreaT, na game één zeggen. “Het probleem lag hem vooral aanvallend. We zetten geen goede screens, konden geen voordelen creëren en kwamen lastig tot goede kansen.”

Grasshoppers haalde de Haarlemse ploeg dus al in game 1 uit het ritme en ging daar in de tweede wedstrijd genadeloos mee door. Achter 75 punten van de ‘starting five’, en 21 van spelverdeler Karin Kuijt, werd de tweede game 100-60. Grasshoppers schoot 14 drietjes raak, Triple ThreaT slechts 5.

De Katwijkse titelfavoriet kreeg dubbele cijfers van vijf speelsters, in Haarlem gingen alleen Isa Hooiveld en Quinta van Schijndel voor tien-plus. “Ilse en Karin Kuijt waren fenomenaal”, zou coach Axel Gouw van Sportiff na de wedstrijd zeggen, terwijl hij na game één juist andere speelsters noemde. “Toen was Fleur, met vier drietjes in de tweede helft, juist ontketend. En Alissa van der Plas met zestien rebounds – grandioos.”

#2 TopKip Lions - #3 Jolly Jumpers

Boxscore Game 1

Boxscore Game 2

De series staan 1-1 gelijk!

De spannendste play off ronde tot nu toe vindt waarschijnlijk plaats tussen TopKip Lions en Jolly Jumpers. “We nemen Jolly heel serieus”, zei coach Chris van Kampen van Lions vóór deze halve finale al. “Zij zijn, naast Grasshoppers, het enige team dat ons wist te verslaan dit seizoen.”

Na game 1 was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Chris en zijn ploeg: Lions won met 73-60 in een wedstrijd waarin TopKip de tweede helft redelijk domineerde (40-22 in de laatste twee periodes).

“Goeie overwinning”, zei Van Kampen toen. “Ik vond Jumpers in de eerste helft beter dan wij. Het tempo lag ontiegelijk hoog, en dat deden ze bewust.” Hij roemde de omschakeling van JJ en zag dat de Jumpers maar bléven komen. “Maar in de tweede helft komen we hartstikke goed terug. Die hele tweede helft was solide, gedisciplineerd. Fijn om zo terug te komen.”

De Lions bouwden die overwinning op Myrthe den Heeten die 5 van haar 8 drietjes raakte en eindigde met 19 punten. Ook Charlotte van Kleef (3/6 drietjes) was wat dat betreft op dreef. Bij Jolly kwam alleen Jasmijn de Ceuninck van Capelle die wedstrijd in dubbele cijfers: 11 punten met 7 rebounds.

Van Kampen verwachtte toen al ‘meer veldslagen’ in de serie. Hij had gelijk. De tweede pot ging met 66-82 naar Jolly en met name diezelfde De Ceuninck van Capelle was enorm. Jasmijn eindigde met 29 punten en 16 rebounds – één van de grootste double doubles dit seizoen, en dat op zo’n moment.

“We hebben vertrouwen in onszelf”, aldus Martijn Bos, assistent-coach bij Jolly Jumpers, na de wedstrijd. “Mooi dat deze winst dat gevoel nu bevestigt. In game één handelden we niet altijd naar onze principes. Dat was in deze wedstrijd wel het geval. En dan is het effect een sterke pot – en winst.”

De Ceuninck van Capelle werd logischerwijs topscorer met 29. Ook Jade Brughuis (18 pts, 4 drietjes) en Pien Nijhuis (16 pts) deden TopKip pijn. Bij Lions scoorde Charlotte van Kleef 19 punten, Myrthe den Heeten 17 en Richelle van der Keijl 10. Het probleem lag meer bij de bank: TopKip kreeg maar 7 punten van zijn wisselspelers.