!
2020 AUG 3x3 WT Debrecen Van der Horst.jpg
14 december 2020

Dimeo van der Horst is klaar voor de 3x3 bubbel van Jeddah

Door Ronald van Dam

Als je dit leest, zit Dimeo van der Horst in het vliegtuig naar Jeddah, of hij is al geland. In deze Saoedische stad vindt vrijdag 18 en zaterdag 19 december de FIBA 3x3 World Tour Final plaats. De Nederlandse 3x3 basketballers gaan daar de bubbel in om zich de meten met de beste profteams van de wereld. ‘Eerst Novi Sad en Lausanne, daarna zien we wel verder.’

De laatste keer dat Van der Horst in actie kwam in een officiële 3x3 wedstrijd, was eind augustus tijdens de World Tour in het Hongaarse Debrecen. Daar bleek de vijfde plaats uiteindelijk net voldoende voor kwalificatie voor de finale met de twaalf hoogst gerankte teams. Sindsdien speelde hij geen wedstrijden meer, maar Van der Horst realiseert zich dat hij en de andere 3x3 selectieleden zich in een bevoorrechte positie bevinden. “We hebben een hal waar we altijd in terecht kunnen, trainen door met contact en spelen onderlinge scrimmages, je mist alleen de wedstrijden. Al met al hebben we ons toch goed voor kunnen bereiden.”

Fysiek staat de 29-jarige Van der Horst er goed voor, misschien wel beter dan ooit, vindt hij zelf. “De afgelopen maanden heb ik bij Gregory Hirschfield een sportdieet gevolgd. Mijn gewicht is hetzelfde gebleven, maar ik heb er meer spiermassa bij gekregen en daarbij wel mijn snelheid behouden. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld.”

Dat is nodig, want er wacht Team Amsterdam in Jeddah een zware klus. “De twaalf ploegen die daar de World Tour Final spelen vormen de crème de la crème in 3x3. "Een World Tour zelf kent al een hoog niveau, maar hier zijn alle topteams. Je hebt niet één tegenstander uit Servië, maar drie; dat alleen al zijn twaalf jongens die een aardig een balletje kunnen gooien. Onze kansen? Het ligt in de top zo dicht bij elkaar. Met Arvin Slagter hebben we er een goede basketballer bij gekregen; iemand die geduldig is, ervaring heeft en het spelletje goed leest. En hij heeft nog een extra dimensie: zijn schot. Nogmaals, de verschillen in de top zijn klein. In de poule spelen we tegen Novi Sad, waar we in Debrecen voor het eerst van hebben gewonnen. En tegen Lausanne. Dat zijn de twee wedstrijden waar we ons op focussen, daarna zien we wel.”

2020 AUG 3x3 WT Debrecen dibbelende Dimeo.jpg

Van der Horst vormt samen met Aron Royé, Julian Jaring en Arvin Slagter Team Amsterdam, zoals de Nederlandse selectie op de World Tour heet. Jessey Voorn is door bondscoach Brian Benjamin aangewezen als reserve. Voor Van der Horst wordt het zijn eerste toernooi zonder Jesper Jobse en Sjoerd van Vilsteren, de twee internationals en 3x3 pioniers die eerder dit jaar allebei zijn gestopt. “Natuurlijk mis ik ze. Zij hebben Aron Royé en mij er destijds bij gehaald. We hebben altijd hun visie en hun rules gevolgd, samen zijn we tweede van de wereld geworden. Daarvoor hadden ze ook al een keer zilver bij het WK en brons op het EK gehaald. We moeten met zijn allen ontzettend veel respect hebben voor wat die twee hebben neergezet. Jesper en Sjoerd hebben zoveel voor 3x3 betekend. Wij nemen de fakkel over, zo zie ik dat. Het is nu aan ons om het door te zetten. Gelukkig blijft Jesper met zijn stichting actief in de wereld van 3x3 en is het bedoeling dat ik hem daar in de toekomst bij ga helpen.”

Hij weet een enigszins wat hem te wachten staat in de bubbel van Jeddah. “We zijn donderdag en zaterdag nog getest op corona en bij aankomst daar zal dat meteen weer gebeuren. De eerste twee dagen moeten we verplicht op onze hotelkamers blijven, daarna krijgen we wat meer mogelijkheden om ons in het hotel te bewegen en even naar de supermarkt te gaan. Elke dag mogen we een half uurtje tot een uur trainen, meer niet. Ik deel een kamer met Aron. Wat er in mijn koffer zit? Een iPad om veel films en series te kunnen kijken, een Nintendo Switch en twee boeken. Ik volg twee cursussen. Eentje voor personal trainer en eentje voor voedingsdeskundige. Je moet toch al een beetje aan later gaan denken.”

De voorbije jaren combineerde Van der Horst 3x3 nog met 5-5 bij de Amsterdamse eredivisieclub Apollo, maar daar is hij afgelopen seizoen mee gestopt. “Dat zat er gewoon niet meer in. Hoe jammer ik het ook vind en hoe leuk 5-5 nog steeds is, alles is nu gericht op plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokyo. Daar ga ik volledig voor. Overigens ben ik niet weg bij Apollo, hoor. Ik train daar nog de U18 selectie, dus ik kom er nog vier keer per week.”

Team Amsterdam speelt de eerste wedstrijd in poule B op vrijdag 18 december om 18.00 uur Nederlandse tijd tegen Novi Sad uit Servië en daarna om 19.55 uur tegen het Zwitserse Lausanne. Voor deelname aan de kwartfinale volstaat een plek bij de eerste twee.

2020 AUG 3x3 WT Debrecen Dimeo close.jpg

Gerelateerde artikelen