!
FIBA 3x3 World cup 2019 Amsterdam.jpg
19 juni 2020

Een jaar na het WK 3x3 op het Museumplein: 'De tel van het aantal basketbalpleintjes zijn we kwijt'

Door Luuk von Burg

Exact een jaar geleden stond er een kleine basketbaltempel op het Museumplein in Amsterdam. Een week lang was de hoofdstad het decor van het wereldkampioenschap 3x3 basketball, de FIBA 3x3 World Cup. Maar eigenlijk was Topsport Amsterdam al jarenlang bezig met het faciliteren van de basketbalvariant. “Het WK was het eindstation van een lange weg.”

Het was een druilerige dag toen Ignacio Soriano, verantwoordelijk voor de 3x3 evenementen bij de FIBA, Amsterdam bezocht. In 2016 bracht Soriano een bezoek aan verschillende mogelijke locaties voor de nog in te plannen eindtoernooien. “Het was hondenweer, maar toch werd Ignacio meteen verliefd op het Museumplein,” vertelt Jacob Bergsma, manager topsportevenementen van Topsport Amsterdam. “Hij zag het al gelijk voor zich en wilde er het liefst meerdere wereldkampioenschappen plannen, maar wij wilden stapsgewijs richting het WK. Eerst een Europees kampioenschap.”

Rene en Ignacio Soriano.

Ignacio Soriano (rechts) op bezoek in Amsterdam in 2016.

Als manager topsportevenementen is Bergsma verantwoordelijk voor alle grote sportevenementen in zijn stad. Hij zag het WK als het eindpunt van een groeimodel.

De hoofdstad was namelijk niet alleen het decor van de wereldkampioenschappen, maar haalde in de voorafgaande jaren al meer evenementen naar de stad.
Al vanaf de beginjaren van de Streetball Masters Tour staat Amsterdam steevast op de agenda van dit Nederlands kampioenschap 3x3 basketball. In 2014 brak een nieuwe fase aan toen de NBB, FIBA Europe en de gemeente Amsterdam gezamenlijk de wens uitspraken om ooit een EK 3x3 naar Nederland te halen. Vanaf 2014 verhuisden de Streetball Masters Finals naar Amsterdam. En sindsdien hebben jaarlijks EK-kwalificatietoernooien en andere internationale 3x3 toernooien de weg naar onze hoofdstad weten te vinden. Bergsma: “Met als absolute hoogtepunten de Europees kampioenschappen van 2017 en uiteindelijk de wereldkampioenschappen van 2019.”

Partners en investeringen

Op die druilige dag in 2016 zijn ook Patrick Wouters van den Oudenweijer van sportmarketingbureau House Of Sports en Niels Markensteijn van TIG Sports al betrokken. Op het oog concurrenten, maar voor de EK van 2017 en de WK van 2019 slaan ze samen met de NBB en de Gemeente Amsterdam de handen ineen. Bergsma: “We hebben toen die twee partijen bij elkaar gebracht. Het ging om een flinke investering. Het bleek een ideale samenwerking.”

“Waar ik ook heel enthousiast van werd, was de samenwerking met Rabobank,” vertelt Bergsma. “Zij kwamen met gezonde voeding, wat hen in de beleidsdoelstellingen van de Gemeente Amsterdam tot een geweldige sponsor maakte.”

Voor Bergsma is het duidelijk wat zo’n toernooi kan brengen voor de stad Amsterdam en de basketbalsport. “Tijdens het toernooi hebben tienduizenden kinderen gesport op de Urban Sports Week Amsterdam. Inmiddels heeft Amsterdam meer dan 125 basketbalpleintjes. We zijn de tel kwijt.”

Naast de 3x3 evenementen is Amsterdam ook de thuisbasis van de Orange Lions Academies en speelt de nationale vrouwenploeg er haar wedstrijden. “Amsterdam wil het totale pakket aan kunnen bieden,” vertelt Bergsma trots. “Topsport Amsterdam faciliteert topsport, maar een totaalpakket houdt ook in dat wij internationale toernooien aanbieden.”

Museumplein FIBA 3x3 World cup 2019

Het Museumplein tijdens de FIBA 3x3 World Cup in 2019.

Bergsma heeft na het bereiken van het eindstation nog wel meer ideeën. “Ik heb wel eens gekeken naar een NBA wedstrijd in Amsterdam, maar dat wordt toch wel lastig. Ik had voor de WK 3x3 graag een grote naam uit de NBA naar Amsterdam gehaald. We weten dat een aantal NBA-vedettes met regelmaat de stad bezoekt. LeBron James was hier kortgeleden nog. Paul George ook. Zo’n speler had ik graag aan de opening van de WK 3x3 gekoppeld.”

Aan creativiteit komt het Bergsma niet te kort. Naast het Museumplein biedt Amsterdam volgens hem nog veel meer locaties voor topsportevenementen. “Het terrein van de Westergasfabriek was ook een prachtige plek geweest voor de 3x3 toernooien. Maar denk ook eens aan de RAI of de Johan Cruijff Arena. Wie weet wat we daar allemaal nog kunnen organiseren. Amsterdam heeft legio mogelijkheden.”

Gerelateerde artikelen