!
Jaarbeursplein.jpeg
18 september 2021

Jobse streeft met Challenger naar 'topevenement dat 3x3 naar weer een hoger niveau tilt'

Door Ronald van Dam

Voormalig 3x3 international wordt toernooidirecteur. Jesper Jobse moet lachen. “Voor twee dagen ben ik dat inderdaad”, zegt de man die met het organiseren van de 3X3 Unites Challenger Utrecht op zondag 19 en maandag 20 september de volgende stap in zijn basketballoopbaan zet. “Ik ben trots op wat we gaan neerzetten op het Jaarbeursplein. Een topevenement dat 3x3 naar weer een hoger niveau tilt. Twee keer 750 mensen, beide dagen bijna uitverkocht. Als mensen er bij willen zijn, moeten ze snel zijn.”

Deze Challenger in Utrecht onder auspiciën van de FIBA is het slotevent van de serie ‘From the Streets to the World Stage’ evenementen die zijn georganiseerd door de stichting 3X3 Unites, waar Jobse en Mark Schuurman de oprichters van zijn. Die events begonnen met een 3X3 Street League voor iedereen op elk niveau en eindigden met drie 3X3 PRO Cups, waar tickets voor de Challenger waren te winnen. Voor de zestien deelnemende teams in Utrecht staat deelname aan de FIBA World Tour Masters op 29 en 30 oktober in Abu Dhabi op het spel.

“We hebben met 3X3 Unites altijd de ambitie gehad om te laten zien dat we een goed, tof 3x3 event neer kunnen zetten”, legt Jobse uit. “Ik schat dat ik in mijn carrière een stuk of honderd toernooien over de hele wereld heb gespeeld. Een paar daarvan waren heel goed georganiseerd, een paar okay, maar op de meeste was veel aan te merken. Ik heb altijd gezegd dat we dat zelf veel beter kunnen. Maar als we het gaan doen, moet het wel een bijzondere ervaring voor spelers en publiek zijn. In 2020 zijn we er concreet over gaan nadenken en samen met Sportworx heeft dat in deze Challenger geresulteerd. Sportworx zit ook achter Kings of the Court, een beachvolleybaltoernooi dat ze in een tijdelijk stadion (grote foto, RvD) op het Jaarbeursplein hebben georganiseerd. Dat stadion is nu twee weken later helemaal ‘gerebrand’ en aangepast voor 3x3 basketball.”

Op de vraag wat de 3X3 Unites Challenger anders maakt dan andere events, antwoordt Jobse: “Dat die zie je terug in heel veel zaken; de stijlvolle manier waarop de spelers op Schiphol worden opgehaald, een hotel naast het stadion, de allerbeste kleding, goed eten, op al die dingen wordt niet op bezuinigd. Ik heb als speler veel lege venues gezien. Veel toernooien draaien op subsidies, zonder verdienmodel. Bij ons komt tachtig procent van de begroting uit sponsoring en twintig procent uit subsidies. Het is een event waar je een kaartje voor moet kopen. Dat is alleen bij EK’s, WK’s en de World Tour Final zo, heel veel toernooien zijn gewoon gratis, zelfs World Tours. Maar wij willen een unieke ervaring bieden, compleet met hospitality units en VIP-pakketten. Het feit dat we al bijna zijn uitverkocht bewijst dat deze aanpak kan. Niet gek voor een groepje gasten dat vijftien jaar geleden op een pleintje in Amsterdam is begonnen.”

3x3 Tokyo SER NED Voorn.jpg

Dat hun Challenger ‘next level’ wil zijn, zie je volgens Jobse ook terug bij de manier waarop de livestream wordt gemaakt, voorzien van commentaar door ex-international Bas Rozendaal en sidekick Matthijs van den Beukel, die naam maakte als Johnny Quid bij Dumpert.nl. “We zijn geen evenementenbureau, maar willen wel met dit event de volgende stap in 3x3 ontwikkeling maken. We willen de jeugd naar het event halen, in het stadion en online. We gaan jongeren diplomeren en doen allerlei activaties, om 3X3 Unites aan de wereld te tonen. Daarbij worden we geholpen door de mensen van onze partner de Nederlandse Basketball Bond en hun vrijwilligers, die natuurlijk veel ervaring hebben met het organiseren van 3x3 evenementen.”

Van de zestien deelnemende teams spelen er zes eerst een kwalificatietoernooi voor twee plaatsen in het hoofdtoernooi. In dat hoofdtoernooi spreekt één wedstrijd nu al tot de verbeelding: de poulewedstrijd tussen de twee Nederlandse ploegen, Team Amsterdam Talent&Pro en Team Utrecht. Op voorhand een pikante ontmoeting, vooral voor Jessey Voorn (foto hierboven) die het met Team Utrecht opneemt tegen twee spelers (Arvin Slagter en Dimeo van der Horst) met wie hij op de Olympische Spelen in Tokyo actief was. Dat duel staat zondag om 18.00 uur op het programma.

Jobse: “Dat Team Amsterdam en Team Utrecht bij elkaar in de poule zitten is door loting bepaald, maar vervolgens hebben we natuurlijk wel het wedstrijdschema aangepast, zodat we de zondagavond ook afsluiten met een wedstrijd van Team Amsterdam. Aan de voorkant hebben we de grote buitenlandse teams, zoals Riga en Liman, buiten de deur gehouden. Want je wilt natuurlijk dat een Nederlands team wint en het ticket voor Abu Dhabi pakt. Op maandag hebben we 170 consultants van Talent&Pro, de sponsor van Team Amsterdam, over de vloer. Die mensen moeten kunnen juichen voor hun team, al moeten de mannen het uiteindelijk wel zelf doen. Er zijn genoeg gevaarlijke teams, zoals het Amerikaanse Princeton, met Kareem Maddox. Het wordt zeker geen wandeling in het park.”

Gerelateerde artikelen