!
JanDriessen-OKT2Promo-Mei2024-1
2 mei 2024

Jan Driessen en Nederlandse 3x3 Mannen moeten goed verdedigen om vrij aan te kunnen vallen

Door Tiel van den Heuvel

Het tweede Olympisch kwalificatietoernooi dat morgen begint zal bij de meeste Nederlandse 3x3 Mannen een gevoel van deja vu oproepen. Niet alleen omdat de mannen een paar weken geleden al een OKT speelden. Een week geleden speelde het team namelijk óók al in Utsunomiya. Al had de opener van de World Tour toen niet de afloop waar we nu wel op hopen.

“Het is moeilijk om die laatste minuten tegen Miami niet in je hoofd te hebben.” Jan ‘Big Drizzy’ Driessen is realistisch over wat er vorig weekend gebeurde. Nederland leidde tegen Miami, kreeg vier vrije worpen in de laatste momenten van de game om hem op slot te gooien, maar miste alle freebies. “Ik hoorde dat we vóór die minuut 15 op 16 ofzo schoten, dat toernooi. Maar zo voelt dat natuurlijk echt niet. We moeten vrije worpen raak schieten.”

Driessen vormt met Worthy de Jong, Dimeo van der Horst en Arvin Slagter het Nederlandse mannenteam. Bij de WT opener was Dimeo er niet bij (hij speelt niet voor team Amsterdam) en was Bryan Alberts er. Die wordt tijdens dit plaatsingstoernooi vervangen door Slagter, die leiderschap en een dodelijke tweepunter naar de ploeg moet brengen.

“Arvin is natuurlijk super ervaren”, zegt Driessen over het ‘nieuwe’ gezicht in de ploeg. “Qua voorbereiding helpt hij het team enorm, hij weet van elke tegenstander wat hij wel-of-niet goed doet. Hij kent de tendencies en is gewoon een mega slimme speler.”

Positieve dingen

Terug naar de World Tour Opener. De manier waarop Amsterdam het toernooi verliet noemt Driessen ‘frustrerend’, maar: “We hebben genoeg positieve dingen laten zien. Ik denk dat het een prestatie was waar we op kunnen bouwen. En dat start met onze verdediging.”

In de defense oogde Team Amsterdam inderdaad scherp en die focus zal Nederland al in de poulefase hard nodig hebben. De tegenstand is namelijk niet misselijk. Jan: “Onze groep is héél groot en fysiek. Daar zijn we ons bewust van, maar we veranderen verder niet veel aan onze speelstijl. We gaan uit van onze eigen kracht. Groot zijn is een nadeel, als je onze snelheid en scorend vermogen ziet.”

JanDriessen-OKT2Promo-Mei2024-2
"Groot zijn is een nadeel, als je onze snelheid en scorend vermogen ziet."

Hij wijst op groepshoofd Litouwen. “Die kunnen met drie bigs spelen. En dat gaat ze ook doen. Voor mij verandert er dan niets: ik verdedig altijd de grote tegenstander. Maar Arvin en Worthy zullen fysiek misschien wat harder moeten werken, dit toernooi. En Dimeo is eigenlijk onze tweede big guy. Die moet ook aan de bak!”

Grotere rol

Tijdens de World Tour Opener viel Driessen’s rol in het team op een positieve manier op. Hij vloog rond in de defense zoals fans dat al gewend zijn en had ook aanvallend een grotere bijdrage. “Goed om te horen dat het opviel”, lacht Jan, “want dat is ook de bedoeling. Het is belangrijk dat iedereen meedoet in de aanval. Het is voor onze tegenstanders een stuk moeilijker verdedigen als zij zich op iederéén moeten focussen, en niet alleen op Worthy.”

Als Nederland wil winnen, moet het dus niet afhankelijk zijn van 15 punten van De Jong, zo is Jan het met basketball.nl eens. “Als wij goed verdedigen, de bal snel bewegen en in een flow komen is Worthy één op één niet te stoppen. Daar is hij simpelweg te goed voor. Maar dan moet iedereen betrokken zijn.”

Speelschema

Vrijdag 3 mei
8.25 uur: Nederland – Puerto Rico
11.55 uur: Litouwen – Nederland

Zaterdag 4 mei
8.50 uur: Nederland – Brazilië

Op Zondag 5 mei spelen de eerste twee teams uit de poulefase hun halve finales. Wordt Nederland eerste, dan is die halve finale om 11.20 uur. Bij een tweede plaats start de wedstrijd om 11.45 uur. De finale is om het plaatsingsbewijs is een uur later, om 12.45 uur.

Gerelateerde artikelen