!
2122 Thomas van der Mars vs Benfica.jpg
15 maart 2022

'Als Donar wil winnen, moeten ze Den Bosch inside en outside stoppen'

Door Ronald van Dam

De MartiniPlaza in Groningen is zondag 20 maart a.s. het decor van de strijd om de Basketball Cup. Vanaf 15.00 uur gaan Donar Groningen en Heroes Den Bosch voor eindelijk weer volle tribunes uitmaken wie zich in het seizoen 2021/2022 bekerkampioen van Nederland bij de mannen mag noemen (er zijn nog kaarten, maar haast je). De finale wordt live uitgezonden door de publieke omroep NOS. Om alvast in de stemming te komen vragen we een aantal coaches uit de BNXT League om vooruit te blikken op de finale. Paul Vervaeck, hoofdcoach van Yoast United, bijt het spits af.

In 2019 was Zorg en Zekerheid Leiden de laatste winnaar van de Basketball Cup door in Zwolle met 87-69 van Landstede Hammers te winnen. In het seizoen 2019/2020 werd er als gevolg van de coronapandemie geen bekerfinale gespeeld. Afgelopen seizoen was er wel een finale van een (opnieuw door coronabeperkingen) aangepast mini-bekertoernooi, waar alleen teams uit de Dutch Basketball League aan mee deden. Die kreeg de naam 'DBL Cup' en werd toen een prooi voor Basketball Academie Limburg dat in Zwolle Yoast United met 98-88 in de eindstrijd de baas bleef.

Paul Vervaeck pakt meteen de statistieken erbij als hem gevraagd wie van de twee teams hij de meeste kansen toedicht. "Den Bosch scoort gemiddeld 88 punten per wedstrijd en krijgt er 71 tegen, Donar 81 om 72. Dat is plus 17 tegen plus 9. Kijk je bijvoorbeeld naar de assists, dan heeft Den Bosch er gemiddeld 23 en Donar 18. Cijfers zeggen niet alles, maar hieruit kun je wel aflezen dat Den Bosch al het hele seizoen de constantere van de twee is. Qua efficiency heeft Den Bosch zeven man in de dubbele cijfers, Donar drie. Den Bosch is wat collectiever en volwassener, om het zo maar te zeggen, al vind ik dat Donar wel steeds beter is gaan spelen in de loop van het seizoen."

Volgens Vervaeck heeft Den Bosch met de internationals Shane Hammink, Thomas van der Mars en Mohamed Kherrazi ervaren basketballers in de ploeg die weten wat het is om een finale te spelen. "Maar ik heb gehoord dat Austin Luke zijn comeback woensdag waarschijnlijk gaat maken thuis tegen Mons in de cross-boarderfase. Als hij terugkeert, is Donar op de guardpositie meteen een stuk sterker. Het mooie van zo'n bekerfinale is dat het een op zichzelf staande wedstrijd is. Je weet het nooit. Vorig seizoen coachte ik nog in Mechelen en stonden we in de Belgische bekerfinale de hele wedstrijd voor tegen het favoriete Oostende, maar in de slotfase gaf hun ervaring de doorslag. In de Belgische finale dit jaar was het juist Oostende dat steeds met een punt of zes, zeven leidde, waarna Limburg United toch verrassend de beker pakte. Zo'n finale kan altijd alle kanten op. De spanning in het veld en op de bank, wie heeft de zenuwen het beste onder controle... Er speelt van alles mee."

Dat de strijd om de Basketball Cup in de MartiniPlaza, de basketbaltempel van Groningen, wordt gespeeld, is volgens Vervaeck een voordeel voor Donar. "De hal zal helemaal vol zitten. Al weet Erik Braal, de coach van Heroes, wel wat hem te wachten staat. Hij heeft jarenlang in Groningen gewerkt en is kampioen geworden in die hal, hij kent het huis. Wil Donar de beker pakken, dan moet het Heroes zowel inside als outside stoppen. Op de guardpositie heeft Den Bosch met Edon Maxhuni en Mike Carlson twee topppers en onder het bord speelt Thomas van der Mars een sterk seizoen. Donar zal moeten proberen het georganiseerde basketball van Heroes te ontregelen en ze uit hun organisatie te brengen, dan hebben ze zeker een kans."

Foto: Thomas van der Mars in actie voor Heroes Den Bosch (fiba.basketball)

Gerelateerde artikelen