!
Dick Schmull brug.jpeg
2 oktober 2022

Amsterdam eert oprichter van de Nederlandse Basketball Bond met eigen brug

Dick Schmüll, oprichter van de Nederlandse Basketball Bond, heeft sinds zondag zijn eigen brug. Zoon Rick en dochter Albertine Schmüll mochten op de Parnassusweg in Amsterdam de nieuwe naam van 'brug 415' officieel onthullen, vernoemd naar hun vader, ‘sportomnivoor’ en sportpionier Dick Schmüll, die in 1990 overleed.

De vernoeming, waartoe het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam op 6 juli van dit jaar besloot, werd op 13 juli officieel gepubliceerd. Dat was twee dagen voor de 75ste verjaardag van de Nederlandse Basketball Bond, die op 15 juli 1947 door Dick Schmüll werd opgericht. Minder dan twee maanden later richtte Schmüll ook de Nederlandse Volleybal Bond op. Bovendien stond Dick Schmüll in 1947 mede aan de wieg van de internationale volleybalbond FIVB.

De Dick Schmüllbrug ligt op een bijzondere plek in de stad, precies in het midden van de driehoek die wordt gevormd door de Apollohal, het Olympisch Stadion en het Olympiaplein. Toen prinses Beatrix in 1956 als achttienjarige haar allereerste officiële bezoek mocht afleggen en daarvoor Amsterdam had uitgekozen, werd zij op het Olympiaplein namens de Amsterdamse jeugd door de kinderen van Dick Schmüll welkom geheten.

Dick Schmull brug 2.jpeg

Gerelateerde artikelen