!
2122 Europe Cup Donar Luke.jpg
16 maart 2022

'Austin Luke kan het cement zijn tussen de onderdelen van Donar'

Door Ronald van Dam

De MartiniPlaza in Groningen is zondag 20 maart a.s. het decor van de strijd om de Basketball Cup. Vanaf 15.00 uur gaan Donar Groningen en Heroes Den Bosch voor eindelijk weer volle tribunes uitmaken wie zich in het seizoen 2021/2022 bekerkampioen van Nederland bij de mannen mag noemen (er zijn nog kaarten, maar haast je). De finale wordt live uitgezonden door de publieke omroep NOS. Om alvast in de stemming te komen vragen we een aantal coaches uit de BNXT League om vooruit te blikken op de finale. Na Paul Vervaeck is nu het woord aan Koen van Gerwen, assistent-coach van Basketball Academie Limburg en de Orange Lions.

Donar (zes) en Heroes Den Bosch (zeven) zijn samen goed voor dertien bekertitels. De Groningers wonnen vier van de laatste zes finales, hun laatste Basketball Cup dateert van 2018. De Bosschenaren stonden voor het laatst in 2016 in de finale en pakten toen als SMP Shoeters de beker ten koste van Zorg en Zekerheid Leiden, dat in een zenuwslopende finale met één punt verschil werd verslagen.

Terug naar de finale van komende zondag. Volgens Koen van Gerwen is het goed om eerst de blik te richten op de schutters van Heroes Den Bosch. "Edon Maxhuni, Mike Carlson en Austin Price hebben bij Heroes een driepunterspercentage boven de veertig procent. Den Bosch schiet tien driepunters per wedstrijd raak en zeven daarvan komen van die drie. Dan weet je als Donar dat je die drie van de driepuntlijn moet rennen en ze geen ritme in hun schot moet geven. Alledrie kunnen ze in transitie een driepunters nemen, Price ook met screens van de ball af, Carlson in de pick-and-pop en Maxhuni uit ballscreens. Donar zal dus constant het besef moeten hebben waar die drie zich bevinden en dat tot prioriteit moeten maken."

"Andersom geldt dat ook voor Den Bosch", zegt Van Gerwen. "Al is Jimmy Gavin met 53 de enige die boven de veertig procent achter de driepuntlijn schiet, Donar heeft ook driepuntschutters die je niet open kunt laten staan, zoals bijvoorbeeld Marquis Addison die de laatste tijd steeds beter staat te schieten. De joker van Donar is Austin Luke die deze week in de cross-borderfase van de BNXT League tegen Mons zijn langverwachte rentree maakt. Hij kan vanaf de guardpositie meer diepte aan het spel van Donar geven en de schutters beter in stelling brengen. Veel zal van hem afhangen, ook bij het trappen van Maxhuni, om hem het spel niet te laten maken bij Den Bosch. Luke kan het cement zijn tussen de onderdelen van Donar."

2122 Europe Cup Donar Caruso.jpg

Een andere X-factor is volgens Van Gerwen Donar-forward Henry Caruso, die twee seizoenen geleden voor de coronapandemie nog bij Heroes speelde. "Caruso pakt gemiddeld 2,5 aanvallende rebounds per wedstrijd. Als hij in de finale van de Basketball Cup drie tot vier aanvallende rebounds pakt, kan dat heel waardevol zijn. Interessant is ook wat er gebeurt als Heroes klein gaat spelen met Price op de 2. Daar zou Donar dan Addison, Donte Ingram of zelfs Caruso tegenover kunnen zetten om zo een fysiek overwicht te creëren en met post-up plays een paar extra persoonlijke fouten bij Price uit te lokken. Die post-ups worden hoe dan ook belangrijk, dat hebben we wel in de Belgische bekerfinale gezien. Het geeft diepte in je aanval, je kunt er fouten mee uitlokken en zorgt bij double-teaming voor een inside-outside game."

"Als Den Bosch met Shane Hammink op de 2 speelt, Clay Mounce op de 3, Carlson op de 4 en Thomas van der Mars op de 5, dan is dat fysieke voordeel van Donar weer weg", vervolgt Van Gerwen zijn pre game analyse. "Als aan de andere kant Donar Lotanna Nwogbo of Thomas Koenis op de 5 zet en Amaza Egekeze op de 4, kan Heroes met Hammink op de 4 counteren. Hij heeft van nature het atletisch vermogen om dat succesvol te doen, dat heeft Shane bij de Orange Lions laatst nog laten zien. Met small ball line-ups staan er nog meer schutters op de vloer. Het wordt een interessante tactische strijd."

Gerelateerde artikelen