!
12 april 2022

'Brons nog steeds een mooie resultaat' voor Emese Hof en Avenida in EuroLeague

Het is Emese Hof en haar Spaanse club Perfumerias Avenida afgelopen weekeinde in Turkije niet gelukt om voor de tweede keer in de clubhistorie de EuroLeague te winnen. Na de verloren finale van vorig seizoen tegen het dit keer afwezige Ekaterinaburg bleef Avenida nu steken in de halve finale na een 74-69 nederlaag tegen de uiteindelijke kampioen Sopron uit Hongarije. Maar de met 71-59 gewonnen wedstrijd tegen ZVVH USK Praha in de strijd om de derde plaats bood toch troost voor de door blessures geplaagde ploeg van Hof. "Brons is nog steeds een mooi resultaat voor ons."

Perfumerias Avenida - Sopron Basket 69-74 (halve finale)

Emese Hof en haar teamgenoten maakten het zichzelf niet makkelijk met een matige eerste helft. Bij rust leidde Sopron, vorig seizoen nog door Avenida uitgeschakeld in de halve finale, met zestien punten (31-47) en dwong de Spaanse club zo tot een inhaalrace. Die kwam er ook. Aan het einde van het derde kwart was het verschil teruggebracht tot twaalf (52-64) en het lukte de kersverse Spaanse bekerwinnaar in het vierde kwart zelfs om terug te komen tot op vier punten (66-70) na een lay-up van Maite Cazorla. Gabby Williams en Jelena Brooks verschaften Sopron weer lucht en bij 66-74 op 26 seconden voor het einde was het duel feitelijk beslist, daar kon een late driepunter van Katie Lou Samuelson ook geen verandering meer in brengen. Starter Hof was in 13 minuten goed voor 6 punten en 3 rebounds.

Perfumerias Avenida - ZVVH USK Praha 71-59 (3e/4e plaats)

Wederom geen denderende start van Avenida dat na het eerste kwart met 12-19 achterstond tegen de club uit Praag die in de andere halve finale door Fenerbahce was uitgeschakeld. Dit keer rechtte Avenida de rug al eerder om na rust (32-37) via een sterk derde kwart (22-9) uit te lopen naar een 54-46 voorsprong bij het ingaan van het laatste kwart. De Tsjechische vrouwen kwamen nog eenmaal terug tot vijf punten (56-51), waarna Bella Alarie met twee rake vrije worpen haar club de weg wees naar een 71-59 zege en dus de derde plaats bij de Final Four van de EuroLeague Women. International Hof startte wederom, scoorde 10 punten en pakte 5 rebounds in ruim 19 minuten speeltijd.

"De nederlaag tegen Sopron was zonde, maar zij begonnen veel beter en we liepen vervolgens achter de feiten aan", blikt Hof terug op de Final Four. "Niemand was bij ons echt op schot, bij hun meerdere speelsters wel. Daarbij hadden ze ons goed gescout. We kwamen nog in de buurt, maar eigenlijk heeft Sopron gewoon de hele wedstrijd voor gestaan. Wij speelden niet ons eigen spel, iets dat we in de wedstrijd tegen Praag beetje bij beetje terugvonden. We hebben ons toen kunnen herpakken, onze verdediging was beter en ook aanvallend liep het weer wat meer. Daardoor konden we er in de tweede helft over heen. Het belangrijkste was dat we ons eigen spel weer speelden, ook al was het een fysieke wedstrijd. Brons is nog steeds een mooi resultaat voor ons in de EuroLeague, al had er misschien meer in gezeten. We hebben twee maanden voor de Final Four veel blessures gehad, dus ik ben supertrots op dit resultaat en dat we überhaupt in de Final Four stonden. Sopron pakte de titel door een hele sterke finale te spelen tegen Fenerbahce, dat was mooi om te zien."

Foto's: fiba.basketball