!
14 november 2021

Brutale Orange Lions vergeten zichzelf te belonen tegen Wit-Rusland

Door Ronald van Dam

De Orange Lions zijn er niet in geslaagd hun tweede kwalificatiewedstrijd voor EuroBasket 2023 te winnen, al waren ze zondagmiddag wel heel dicht bij een stunt in Minsk. Het lukte Nederland tot twee keer toe niet om een voorsprong van zeven punten uit te bouwen tegen groepsfavoriet Wit-Rusland. De nummer vier van het laatste EK had een verlenging nodig om de wedstrijd uiteindelijk met 83-72 te winnen, maar de Lions kunnen met opgeheven hoofd terugkeren naar hun buitenlandse en Nederlandse clubs.

Game flow

Wit-Rusland begon zoals je van de nummer elf van de FIBA-ranking mag verwachten. In vier minuten tijd was het al 15-4 voor de thuisploeg na de driepunter van Darya Mahalias, reden voor de Nederlandse bondscoach Julie Barennes om in een time-out te vluchten. Dat hielp. Nederland verdient een dik compliment dat het daarna de schroom van zich afgooide en na een indrukwekkende 17-1 run sloten de bezoeksters het eerste kwart brutaal af met een 16-21 voorsprong. Via Karin Kuijt werd het begin tweede kwart zelfs 16-23, waarna Wit-Rusland vooral via de driepunters van Aliaksandra Tarasava zich toch weer terugvocht naar een 29-25 voorsprong. De Lions herpakten zich op tijd en gingen na een mooie inside score van Emese Hof (grote foto) de rust in met een 34-36 voorsprong, leunend op een 23-17 reboundoverwicht en 8 aanvallende rebounds.

Na rust ging de strijd volledig gelijk op, waarbij Nederland de hele tijd op voorsprong bleef, die aan het einde van het derde kwart 47-50 bedroeg. Het was jammer dat Oranje bij 40-46 de marge niet verder kon uitbouwen, toen achtereenvolgens Laura Cornelius, Lisanne de Jonge en Hof goede looks niet wisten te benutten. Bij 50-57 vroeg in het vierde kwart leidden de Lions weer met 7 punten, net als bij 55-62, maar beide keren toonde de Amerikaanse guard Alex Bentley met een rake driepunter waarom Wit-Rusland haar een paspoort heeft gegeven, terwijl ze in dat land nog nooit één seconde competitie heeft gespeeld. De thuisploeg kwam bij 62-62 langszij en via een baseline drive van weer Bentley vlak voor tijd zelfs met 67-65 voor. Kourtney Treffers sleepte er met een goede drive toch nog een dik verdiende verlenging uit, maar daarin was de spreekwoordelijke koek op bij Nederland. Tarasava knalde haar vijfde driepunter erin, de Lions gooiden de bal een paar keer weg en alle cruciale calls gingen de kant van de thuisploeg op. Zoedoende kon Wit-Rusland via de kwartstanden 16-21, 18-15, 13-14, 20-17 en 16-5 in overtime z'n tweede zege in groep I bijschrijven.

Stats don't lie

Nataliya Trafimava, de bondscoach van Wit-Rusland, leunde volledig op haar startende vijf, inclusief de drie sterspeelsters Alex Bentley, Maryia Papova en Anastasiya Verameyenka. Haar bankspeelsters mochten samen dertig minuten verdelen en droegen met z'n allen welgeteld nul punten bij. De Lions kregen er 23 van de bank. Hoe hard Nederland voor de zege vocht blijkt wel uit het reboundoverwicht van 48-41 en de 18 aanvallende rebounds die het pakte.

Topscorers Wit-Rusland: Anastasiya Verameyenka 23 punten (9/14) en 13 rebounds; Maryia Papova 21 punten (7/14), 7 rebounds en 3/4 driepunters; Aliaksandra Tarasava 19 punten (6/14), 5/10 driepunters en 9 assists; Alex Bentley 16 punten, 3/4 driepunters en 4 assists.

Topscorers Nederland: Emese Hof 16 punten (6/17), 13 rebounds (6 aanvallend) en 4 assists; Laura Cornelius 11 punten (4/16), 3/10 driepunters en 5 assists; Kourtney Treffers 10 punten (3/10) en 7 rebounds.

'Teams moeten nu rekening gaan houden met ons'

Laura Cornelius: "Super balen natuurlijk. We hebben veertig minuten lang mega goed geknokt. Ik geloof ook oprecht dat we de betere ploeg waren en dan duurt die wedstrijd net vijf minuten te lang. Maar goed, deze ploeg van ons heeft zoveel hart. Zolang we met Nederland op de borst spelen, geven we de volle honderd procent. Het geloof is er. We geloven in deze coach, we geloven in onze kwaliteiten en het wordt gewoon knokken. Teams moeten nu rekening gaan houden met ons, want als wij brutaal en soms opportunistisch basketball spelen zoals we tegen Wit-Rusland deden, dan kunnen we gewoon meegaan met de top van Europa, dat heeft iedereen gezien vandaag. Het is zuur dat je dan uiteindelijk nog met elf punten verschil verliest, dat was niet nodig. De pijp was leeg, maar we gaan ze thuis gewoon pakken. Trots overheerst en we hebben goede stappen gemaakt als team in deze eerste twee duels. Over een jaar gaan we er weer volle bak tegenaan met onze coaches."

Julie Barennes: "Ik vind het heel jammer voor de meiden, als je ziet hoe hard ze hebben geknokt voor de overwinning. Maar ze moeten niet kwaad zijn, want ze hebben laten zien waar ze toe in staat zijn als ze in zichzelf geloven. We moeten niet vergeten dat dit op internationaal niveau nog een jonge ploeg is, met veel jonge speelsters. Vandaag hebben ze weer veel geleerd van deze wedstrijd."