!
21 februari 2020

Daverende sensatie van de Orange Lions in Turkije

Door Martin Hoekstra

ANKARA. 21 februari 2020 - De Nederlandse mannenploeg is de kwalificatiecyclus voor het EK van 2021 sterk begonnen. De Orange Lions hielden zich in Ankara knap staande tegen het hoger aangeslagen Turkije. In het laatste kwart nam de Nederlandse ploeg afstand van Turkije, om uiteindelijk met 65-72 te zegevieren. En een uitwedstrijd winnen, nota bene tegen een van de favorieten, dat zijn dubbele punten. De laatste keer dat Nederland van Turkije won, was in 1986.

Voor Maurizio Buscaglia moet het een geweldige avond in Ankara geweest zijn. De Italiaanse bondscoach van de Orange Lions smaakte het genoegen om in zijn eerste wedstrijd die er iets toe doet, als winnaar van het veld te stappen. Tot groot ongenoegen van de Turkse supporters. Dat de Turken niet in hun sterkste formatie aantraden vanwege een Euroleague-wedstrijd van Anadulu Efes en een blessure van de genaturaliseerde Amerikaan Shane Larkin doet niets af aan de knappe prestatie van de Orange Lions.

Buscaglia opende met Leon Williams, Charlon Kloof, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi en Jito Kok. Kherrazi liet al meteen zien dat de Orange Lions niet op visite kwamen om een nederlaag te incasseren. De forward van Landstede Hammers blockte binnen 20 seconden een dunkpoging van Dogus Balbay. De Nederlandse verdediging stond verder goed, want binnen drie minuten kwamen de Turken tot twee keer toe niet tot een schot.

Na de openingsscore van Kherrazi nam Kloof het aanvallende heft in handen. Met drie driepunters en twee rake vrije worpen schoot hij de Orange Lions naar een 10-13 voorsprong. Een and-1 van Franke na een heerlijke behind-the-back pass van Keye van der Vuurst de Vries betekende zelfs 12-16. Vlak voor het einde van het eerste kwart maakte Nathan Kuta zijn debuut, al zou dat beperkt blijven tot 14 seconden.

De Orange Lions leken het eerste kwart met een voorsprong van vier punten af te sluiten, maar moesten in extremis nog een driepunter van de Turkse topscorer Melih Mahmutoglu toestaan. Niettemin keek iedereen inde hal verrast op dat de Nederlandse ploeg gewoon voor stond.

In het tweede kwart bleven de Orange Lions aanvankelijk hun voorsprong behouden. Worthy de Jong mikte vijf punten binnen en zo werd het halverwege het kwart 24-29. Op dat moment kregen de oranjehemden het even lastig. Turkije pakte een 7-0 run. Buscaglia reageerde meteen door een time-out te nemen. Kloof, nu zonder witte haarband spelend, miste nog wel op een drive, maar Kok was attent meegegaan in de rebound en dunkte de bal hard door de ring voor 31-31. Het eindschot in het tweede kwart was voor de Nederlandse ploeg. De Jong en Kloof tekenden voor drietjes en Olaf Schaftenaar liet de bal net voor de schotklok ging los. Waar velen hadden verwacht dat Turkije voor rust de rollen zou omdraaien, daar liepen de Hollanders gewoon iets verder weg: 38-41.

De Nederlandse ploeg was al weer snel terug uit de kleedkamer. Dat gold niet voor de Turken. Bondscoach Ufuk Sarica had het nodige te vertellen tegen zijn manschappen. Even leek dat effect te hebben. Via scores van de hautain spelende Semih Erden en Mahmutoglu kwamen de Turken binnen twee minuten op voorsprong. Kloof hield Nederland echter in de race met een driepunter en twee vrije worpen. Een 5-0 tussensprintje van het gastland noopte Buscaglia om bij 51-46 een time-out te nemen. Met succes, want opeens sloot de verdediging weer. In de resterende vijf minuten wisten de Turken nog maar drie punten aan hun totaal toe te voegen. Nu scoorden de Orange Lions ook niet makkelijk, maar in de laatste minuut zorgden Roeland Schaftenaar (hookje) en Kloof (twee vrije worpen) voor een gelijke stand na drie kwarten: 54-54.

Het zou dus aan moeten komen op het laatste kwart en dat op zich was eigenlijk al verrassend. Niet voor de oranjehemden in het veld, want die gingen vol voor de winst. Franke kwam in dit kwart volledig tot leven. Hij zette Nederland meteen op voorsprong, maar vergat wel even zijn man uit te boxen, wat leidde tot een driepunter van Mahmutoglu.

De 60-58 voorspong zou ook de laatste keer zijn dat de Turken aan de goede kant van de score stonden. Twee driepunters van Franke en een lay-up van Williams zorgden voor een 60-66 tussenstand met nog een kleine drie minuten te gaan. Natuurlijk kwamen de Turken wel met een press, die ze al vaker hadden gespeeld, maar daar had Nederland geen moeite mee. Een and-1 van Kherrazi gaf de Nederlandse ploeg zelfs een voorsprong van zeven punten: 62-69. Berkan Durmaz gaf de Turken nog even hoop door de marge terug te brengen tot vijf punten. Turkije kreeg nog een kans om dichterbij te komen. James Metecan Birsen miste van achter de driepuntslijn. Kloof pakte de rebound en sprintte vervolgens alle Turken eruit om met een dunk zijn 27ste punt aan te laten tekenen: 64-71 en nog een minuut te gaan. De Turken wisten dat ze verslagen waren. Franke tekende met zijn elfde punt in dit kwart (in totaal 16 punten) voor de 65-72 eindstand.

Een hele goede start van de Orange Lions natuurlijk. Komende maandag moet deze zege een vervolg krijgen in de thuiswedstrijd in Almere tegen Kroatië. De Kroaten versloegen vanavond Zweden met 72-56. De Orange Lions bewaren goede herinneringen aan de strijd tegen Kroatië, want 2,5 jaar geleden wist de Nederlandse ploeg in de kwalificatiecyclus voor het WK in Almere met 68-61 te winnen van Kroatië.

De pas 18-jarige Keye van der Vuurst de Vries heeft wel een idee waarom de Orange Lions het duel tegen de Turken uit het vuur sleepten. "Omdat we het als team deden en erin bleven geloven. Dat vechten en erin blijven geloven maakte het verschil, en niet te vergeten de verdedigende stops. Het is geweldig om het Nederlandse basketball zo op de kaart te kunnen zetten. Het is een goede eerste wedstrijd in deze EK-kwalificatie."

Scores Turkije: Mahmutoglu 20, Birsen 12 (13 rebounds), Erden 11, Durmaz 10, Gecim 5, Ozmizrak 3, Koksal 2 en Yasar 2.

Scores Nederland: Kloof 27 (5 driepunters, 6 rebounds), Franke 16, De Jong 12, Roeland Schaftenaar 6, Mohamed Kherrazi 5, Leon Williams 2, Olaf Schaftenaar 2 en Jito Kok 2.